Cukrzyca II i depresja

Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 22 sty 2021, 18:41

No to teraz coś dla duszy. :D
"Człowiek i zdrowie"
W jedną drogą szli razem i człowiek, i zdrowie.
Na początku biegł człowiek; towarzysz mu powie:
"Nie spiesz się, bo ustaniesz". Biegł jeszcze tym bardziej.
Widząc zdrowie, że jego towarzystwem gardzi,
Szło za nim, ale z wolna. Przyszli na pół drogi:
Aż człowiek, że z początku nadwerężył nogi,
Zelżył kroku na środku. Za jego rozkazem
Przybliżyło się zdrowie i odtąd szli razem.
Coraz człowiek ustawał, mając w pogotowiu
Zbliżył się: "Iść nie mogę, prowadź mnie" — rzekł zdrowiu.
"Było mnie zrazu słuchać" — natenczas mu rzekło;
Chciał człowiek odpowiedzieć… lecz zdrowie uciekło.

Ignacy Krasicki
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 29 sty 2021, 8:58

"Pewien ptak codziennie chronił się w suchych gałęziach drzewa, stojącego pośród rozległego pustynnego krajobrazu.
Razu pewnego trąba powietrzna wyrwała drzewo z korzeniami, i biedny ptak musiał przelecieć aż sto długich mil, zanim, wyczerpany, znalazł sobie nowe schronienie.
Gdy wreszcie, po długim locie dotarł do gęstego lasu,
znalazł tam niezliczone drzewa, które uginały się od owoców…
- Gdyby uschnięte drzewo ocalało, nic nie skłoniłoby ptaka, by wyrzekł się bezpieczeństwa i poszybował w przestworza."
A. de Mello
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 29 sty 2021, 9:00

"- Dlaczego wszyscy tutaj są tak szczęśliwi, a ja nie?
- Dlatego, że nauczyli się widzieć dobro i piękno wszędzie -
odrzekł Mistrz.
- Dlaczego więc ja nie widzę wszędzie dobra i piękna?
- Dlatego, że nie możesz widzieć na zewnątrz siebie tego, czego nie widzisz w sobie."
A. de Mello
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 29 sty 2021, 17:10

Paula pisze:"- Dlaczego wszyscy tutaj są tak szczęśliwi, a ja nie?
- Dlatego, że nauczyli się widzieć dobro i piękno wszędzie -
odrzekł Mistrz.
- Dlaczego więc ja nie widzę wszędzie dobra i piękna?
- Dlatego, że nie możesz widzieć na zewnątrz siebie tego, czego nie widzisz w sobie."
A. de Mello


Paula to "Przebudzenie" Anthony de Mello
To twoja pobudka!
Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że chodzisz we śnie. A większość z nas tak właśnie żyje.
"Przebudzenie" to książka, która otwiera oczy. Anthony de Mello mówi ci delikatnie, ale stanowczo: Nadszedł czas, aby się obudzić i wstać z łóżka. :P pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 30 sty 2021, 20:35

Jak radzić sobie ze stresem dzięki odpowiedniej diecie.
Troszkę ciekawych informacji ze strony dr Mercoli.

"Starannie dobrana, zdrowa żywność może poprawiać nastrój, a nawet zmniejszać niepokój. Właściwa dieta może nie tylko pomóc poczuć się spokojniej, ale może nawet zmniejszyć szkody, jakie stres wyrządził w organizmie.

Które produkty spożywcze najskuteczniej zmniejszają stres?

1.Gorzka czekolada — Jeśli jesteś jedną z tych osób, których nastrój ulega poprawie po zjedzeniu czekolady, to nie jest przypadek.

Istnieje chemiczna przyczyna tej poprawy – związek zwany anandamidem, który jest wytwarzanym w mózgu neuroprzekaźnikiem tymczasowo blokującym uczucie bólu i depresji.

Nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa „błogość”. Jedną z największych zalet czekolady jest to, że nie tylko promuje produkcję tego związku, ale zawiera również inne substancje chemiczne, które przedłużają „dobre samopoczucie” wywoływane przez anandamid. Czekolada jest nawet nazywana „nowym lekiem przeciwlękowym”.

Ponadto jedno z badań opublikowanych w Journal of Psychopharmacology wykazało, że ludzie, którzy codziennie pili napój czekoladowy bogaty w przeciwutleniacze, zawierający około 1,5 uncji ciemnej czekolady, odczuwali większy spokój niż osoby, które tego nie robiły.

2.Białko — Niewielka ilość wysokiej jakości białka – np. ekologiczne jajka czy garść orzechów makadamia lub pekan - pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, zwiększając poziom energii i nastrój.

3.Banany — Banany zawierają dopaminę, naturalny związek poprawiający nastrój. Są również bogate w witaminy z grupy B, w tym witaminę B6, która pomaga uspokoić układ nerwowy, oraz magnez – kolejny składnik odżywczy związany z pozytywnym nastrojem.

4.Kurkuma (kurkumina) — Uważa się, że kurkumina – pigment nadający kurkumie (przyprawa) żółto-pomarańczowy kolor – ma wiele właściwości leczniczych, w tym właściwości neuroprotekcyjne oraz działanie poprawiające nastrój i być może zmniejszające ryzyko depresji.

5.Jagody — Antocyjany to pigmenty, które nadają jagodom takim jak borówki i jeżyny głęboki ciemnofioletowy kolor. Te przeciwutleniacze pomagają mózgowi w produkcji dopaminy – substancji chemicznej, która ma kluczowe znaczenie dla koordynacji, funkcji pamięci i nastroju.

6.Kwasy tłuszczowe omega-3 — Badanie opublikowane w Brain Behavior and Immunity wykazało dramatyczne 20-procentowe zmniejszenie lęku wśród studentów medycyny przyjmujących kwasy omega-3. Natomiast wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 działają równie dobrze jak leki przeciwdepresyjne w zapobieganiu objawom depresji, przy czym ich spożywanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

7.Herbata oolong — Picie herbaty oolong może zwiększyć uczucie spokoju, ponieważ ta herbata jest bogatym źródłem kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) – aminokwasu hamującego aktywację neuronów w mózgu odpowiadającego za działanie uspokajające i przeciwlękowe.

8.Fermentowana (kiszona) żywność — Sfermentowana żywność, taka jak fermentowane (kiszone), jest bogata w pożyteczne bakterie, które mają znaczący wpływ na zdrowie jelit, co z kolei wpływa na nastrój. Jelita są dosłownie drugim mózgiem – powstają z tej samej tkanki, co mózg – i zawierają największe ilości serotoniny – neuroprzekaźnika związanego z kontrolą nastroju.

Pożyteczne bakterie mają bezpośredni wpływ na chemię mózgu, przekazując do mózgu sygnały regulujące nastrój i zachowanie poprzez nerw błędny. Na przykład, probiotyk Lactobacillus rhamnosus ma znaczący wpływ na poziom GABA w niektórych regionach mózgu i obniża poziom kortykosteronu – hormonu uwalnianego w stresowych sytuacjach, co skutkuje zmniejszeniem lęku i depresji oraz powiązanych z nimi zachowań.

Trzy produkty najgorsze dla nastroju

1.Cukier — Spożywanie cukru prowadzi do wahań poziomu glukozy we krwi, co może powodować wahania nastroju, ale jego rola w złym nastroju jest znacznie głębsza. Na ten temat napisano wiele książek, na przykład Sugar Blues autorstwa Williama Duffy'ego. Istnieją co najmniej trzy potencjalne mechanizmy, poprzez które spożycie rafinowanego cukru może wywierać toksyczny wpływ na nastrój i zdrowie psychiczne:

Cukier (szczególnie fruktoza) i zboża przyczyniają się do oporności na insulinę i leptynę oraz upośledzonej sygnalizacji tych hormonów, które odgrywają znaczącą rolę w zdrowiu psychicznym.

Cukier hamuje aktywność BDNF — czynnika promującego zdrowie neuronów w mózgu. Zaobserwowano, że zarówno w przypadku depresji, jak i schizofrenii, poziom BDNF jest krytycznie niski, co według wyników badań na modelach zwierzęcych może w rzeczywistości być przyczyną tych chorób.

Spożycie cukru wyzwala również kaskadę reakcji chemicznych w organizmie, które sprzyjają przewlekłemu zapaleniu. W dłuższej perspektywie stan zapalny zakłóca normalne funkcjonowanie układu odpornościowego, co wiąże się z większym ryzykiem depresji.

2.Gluten— Gluten to białko występujące w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Może negatywnie wpływać na nastrój i zdrowie mózgu. W wielu badaniach wykazano, że pszenica może mieć negatywny wpływ na nastrój, sprzyjając depresji, a nawet poważniejszym problemom ze zdrowiem psychicznym, takim jak schizofrenia. Jednym z mechanizmów, który może pomóc wyjaśnić tajemniczy związek między pszenicą a problemami zdrowia psychicznego, jest fakt, że pszenica hamuje produkcję serotoniny.

Neuroprzekaźniki, takie jak serotonina są produkowane nie tylko w mózgu, ale także w jelitach. W rzeczywistości największe stężenie serotoniny, która jest zaangażowana w kontrolę nastroju, depresji i agresji, znajduje się w jelitach, a nie w mózgu! W szczególności spożycie pszenicy powoduje problemy psychiatryczne – od depresji po schizofrenię – ponieważ to zboże zawiera szereg szkodliwych substancji, takich jak lektyna zwana aglutyniną kiełków pszenicy (WGA) i egzorfiny glutenowe – peptydy podobne do opiatów, które mogą mieć działanie neurotoksyczne.

3.Przetworzona żywność— Lista składników potencjalnie zmieniających nastrój w przetworzonej żywności jest długa. Oprócz cukru i glutenu, tego typu produkty mogą również zawierać syntetyczne tłuszcze trans, sztuczne barwniki, glutaminian sodu (MSG), sztuczne słodziki i inne syntetyczne składniki związane z drażliwością i złym nastrojem.
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 31 sty 2021, 17:26

„Cierpisz z powodu depresji i lęków dlatego, że identyfikujesz się z nimi. Mówisz: „Jestem przygnębiony”. Ale to nieprawda. Ty nie jesteś przygnębiony. Jeśli chciałbyś to wyrazić dokładniej, mógłbyś powiedzieć: „Doświadczam teraz przygnębienia”. A ty potrafisz swój stan wyrazić zaledwie zdaniem: „Jestem przygnębiony”. Nie jesteś przecież swą depresją. To tylko chytra sztuczka twego umysłu, dziwaczna iluzja. Sam wpakowałeś się w ten sposób myślenia, choć go sobie nie uświadamiasz: „Jestem swą depresją, jestem swym lękiem, jestem swą radością, jestem swym wzruszeniem. Jestem zachwycony!” Z całą pewnością nie jesteś zachwycony. Może jest w tobie, akurat w tym momencie, zachwyt – ale poczekaj, to się zmieni, to nie będzie trwało wiecznie. Nigdy nic nie trwa wiecznie, wszystko się zmienia, wszystko podlega ciągłej zmianie.Chmury nadchodzą i odchodzą, niektóre z nich są czarne, a niektóre białe, niektóre z nich są wielkie, a inne małe. Zstąp głębiej w tę metaforę. To ty jesteś niebem obserwującym chmury. Dla ludzi Zachodu stwierdzenie to jest szokujące. A przecież nie masz na to wpływu. Nie staraj się na nic wpływać. Nie zatrzymuj niczego. Patrz! Obserwuj! Kłopot z większością ludzi polega na tym, że są straszliwie zajęci organizowaniem rzeczywistości, której nawet nie rozumieją. Zawsze coś ustalamy, organizujemy… Nigdy nie przyjdzie nam do głowy, że rzeczy nie potrzebują być organizowane. Naprawdę. To wielkie odkrycie. Rzeczy potrzebują jedynie zrozumienia. Jeśli je zrozumiesz, one się zmienią.”
A. de Mello
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 17 lut 2021, 16:21

https://hashimoto.pl/choroby-wspolistniejace

Wiesława Sotwin, psycholog, wykładowca akademicki - od 2016 roku współpracuje z fundacją JakMotyl.
Depresja, lęki, choroba afektywna dwubiegunowa.
https://www.youtube.com/watch?v=FlmpG2Z-UQ4
temat wykładu
Zależności pomiędzy depresją a osią: podwzgórze-przysadka–tarczyca i osią podwzgórze-przysadka-nadnercza.
Rozpowszechnienie depresji i innych zaburzeń psychicznych:
Depresja: ok. 10-20 % populacji, ale ok. 2-3 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn
Zaburzenia lękowe – ok. 10-15 % populacji,
Autyzm – 1-4%
Choroba dwubiegunowa – ok. 1 % populacji
Schizofrenia – ok. 1 % populacji
Obniżenie nastroju (90 % chorych) - przygnębienie, smutek, poczucie pustki, beznadziejności i rezygnacji, napady płaczu lub niemożność płakania
anhedonia - niemożność odczuwania przyjemności i radości, utrata zainteresowania czynnościami, które kiedyś je przynosiły, jak hobby, seks etc.
Zaburzenia apetytu i zmiana wagi ciała:
obniżenie apetytu i utrata wagi (ok. 70% chorych)
wzrost apetytu i przyrost wagi (ok. 30 %)
Mikrobiota jelitowa – ogół mikroorganizmów obecnych w jelitach. Szacuje się, że jest ich 1014, czyli 10-krotnie więcej niż komórek w ludzkim ciele.
Funkcje mikrobioty:
trawienie pokarmów
synteza witamin
regulacja bilansu energetycznego
ograniczanie rozwoju bakterii patogennych
regulacja aktywności jelitowego układu nerwowego
Szlaki komunikacji między przewodem pokarmowym, a mózgiem
1/ neuronalne - nerw błędny - neurotransmitery i neuromodulatory
2/ hormonalne, m.in. - oś podwzgórze-przysadka –nadnercza
3/ immunologiczne - stężenie cytokin pro- i antyzapalnych
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 20 lut 2021, 14:25

Kiedy sytuacja wydaje się beznadziejna...
https://youtu.be/0gi_LEzU0MM
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: Paula » 03 mar 2021, 19:26

Kilka ważnych kwestii dotyczących depresji zostało poruszonych w poniższym filmiku. To z czym ja się nie zgadzam, to jakoby stosowanie antyderpesantów przynosiło jakiekolwiek prawdziwe korzyści. Niemniej ogólna konkluzja jest naprawdę warta uwagi. Już sam tytuł skłania do zastanowienia się.
"Depresja, choroba, która nie istnieje..."

https://youtu.be/pYf3nmU4ItM
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Cukrzyca II i depresja

Postautor: sowka » 03 mar 2021, 22:30

Mam przemyślenie :)
Paula chciałam Ci powiedzieć, że umiejętność szukania informacji , analizowania ich i wyciągania własnych wniosków doprowadzi Cię do zwycięstwa :D
Ciągłe uczenie się rozwija nasz mózg , radość odkrywania tych brakujących cegiełek rozbudza ciekawość, że końca nigdy nie ma oraz daje nam nadzieję ,że będzie lepiej ,gdyż bogacimy się wewnętrznie i tym samym zmieniamy rzeczywistość wokół siebie .
A...i pamiętaj że robisz to dla siebie ,dlatego " ma to sens" ,a dzielenie się z innymi swoimi odkryciami jest prezentem,
jesli ktoś dostrzega to dobro to podziękuje , inny weżmie bez słowa i odejdzie .... trudno widocznie ten ktoś musi się jeszcze nauczyć ,że życie w grupie powinno być wymianą dobrej energii ;)

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości