Stres oksydacyjny = starość i choroby

Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Paula » 03 lut 2021, 20:18

Moi Drodzy ciekawy i dość znany składnik diety o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych, jednak potencjał antyoksydacyjny bardzo duży, toteż pomyślałam, że najlepiej umieścić w tym temacie. ;)
Kakao...
Niby wszystkim znane, jednak wartość jego zaskakuje. Poza tym nie każde będzie równie dobre. Poniżej takie najważniejsze informacje. :D

"Kakao prawdziwe, niesłodzone to produkt, który w swoim składzie zawiera ponad 300 różnych składników. Zaliczamy do nich m.in.: kwasy tłuszczowe, które tworzą tzw. masło kakaowe (głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy), witaminy, składniki mineralne, metyloksantyny (teobromina i kofeina) czy aminokwasy (tryptofan, tyramina, serotonina).

Kakao jest również bogate w polifenole – ich całkowita zawartość w suchej masie wynosi aż 10-20%. W 100 g wyciągu z kakao możemy znaleźć 1400 mg flawonoli i procyjanidyn, czyli ok. 14 razy więcej niż np. w jabłku.

Do witamin, których udział w kakao jest największy można zaliczyć niacynę i ryboflawinę (ogólnie witaminy z grupy B). Wśród składników mineralnych dominują: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk. W 100 g proszku znajduje się ok. 230 kcal, 20 g białka, 14 g tłuszczu i 58g węglowodanów w tym 37g błonnika.

Kakao bez cukru cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=20).


1. Kakao źródłem przeciwutleniaczy
Wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu powstają w wyniku reakcji oksydacyjno-redukujących w każdej komórce naszego organizmu na skutek procesu oddychania, podczas wysiłku fizycznego, stresu lub wraz z czynnikami zewnętrznymi, takimi jak: dym tytoniowy, zanieczyszczenie środowiska czy leki. Konsekwencją ich działania jest uszkodzenie komórek i doprowadzenie do ich dysfunkcji, stan zapalny, a także przyśpieszony proces starzenia się. W celu przeciwdziałania tym zmianom nasz organizm wykształcił wiele różnych mechanizmów ochronnych antyoksydacyjnych, takich jak: katalaza, glutation czy koenzym Q. Znaczna część przeciwutleniaczy dostarczana jest dodatkowo wraz z pożywieniem (są to głównie witaminy, składniki mineralne i związki polifenolowe).

Dobrym źródłem przeciwutleniaczy jest właśnie kakao. Obecne w nim: flawanole, procyjanidyny, kwas p-kumarowy, epikatechina, katechina – wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przede wszystkim antyoksydacyjne i antyapoptyczne. Polifenole (których w kakao znajduje się aż 50 mg na 1 g) odgrywają bardzo ważną rolę w procesie starzenia się komórek. To również właśnie one tworząc kompleksy z białkami obecnymi w ślinie, odpowiadają za gorycz kakao. Flawanole i procyjanidyny wychwytują wolne rodniki, neutralizują je i hamują aktywność oksygenazy komórkowej ograniczając w ten sposób ich destrukcyjne działanie na komórki.

Kwas p-kumarowy hamuje stres oksydacyjny przeciwdziałając w ten sposób uszkodzeniom serca oraz chroniąc komórki przed apoptozą. Natomiast epikatechina może zwiększyć aktywność przeciwutleniającą osocza i surowicy, chroniąc śródbłonek przed działaniem stresu oksydacyjnego. Co ciekawe kakao i produkty wytworzone z jego udziałem charakteryzują się bardzo dużą stabilnością potencjału antyoksydacyjnego. Pojemność absorpcji wolnych rodników (ORAC) w kakao może utrzymywać się nawet ponad 75 lat, podczas gdy np. w zielonej herbacie już dawno zostanie obniżona ze względu jej większej podatności na utlenianie.

2. Zmniejszone ryzyko cukrzycy
Obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego oraz poprawa funkcji śródbłonka przez flawanole zawarte w kakao wiążą się również ze zwiększeniem wrażliwości tkanek na insulinę i pozytywnym wpływem na metabolizm glukozy. Według licznych badań podstawowym mechanizmem warunkującym oporność tkanek na insulinę jest stres oksydacyjny. Hipoteza ta została oparta na obserwacji iż wiele leków przeciwcukrzycowych wykazuje efekt przeciwutleniający.

Flawanole kakaowe obniżając poziom stresu oksydacyjnego i rozszerzając śródbłonek naczyń krwionośnych zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, chronią tym samym nasz organizm przed insulinoopornością, która może prowadzić do cukrzycy typu II.

Dodatkowo polifenole zawarte w proszku kakaowym (w szczególności katechiny i epikatechiny) wykazują pozytywny efekt na metabolizm glukozy. Działanie hipoglikemiczne objawia się hamowaniem zbyt szybkiego procesu wchłaniania tego cukru w jelitach, a także zwiększaniem wydzielania insuliny przez komórki beta- trzustki. Ponadto osoby z insulinoopornością lub cukrzycą mogą spokojnie włączyć kakao do swojej diety ze względu na jego niski indeks glikemiczny (IG=20). Aby kakao mogło jednak znacząco wpłynąć na insulinooporność istotnym jest aby było spożywane regularnie przez dłuższy czas. Wykazano, że regularne spożywanie czekolady bogatej we flawonoidy (szczególnie flawon-3-ole i izoflawony) przez rok u kobiet z cukrzycą typu II zmniejszyło obwodową oporność na insulinę. Pojedyncze dawki nie będą jednak w stanie wykazać tak pozytywnego efektu .

3. Ochrona układu sercowo-naczyniowego
Choroby sercowo-naczyniowe są obok nowotworów wciąż główną przyczyną zgonów
w Polsce na świecie. Za tak alarmujące doniesienia odpowiada głównie miażdżyca i jej powikłania (zawał lub udar). Miażdżyca to choroba, podczas której uszkodzeniu ulegają komórki śródbłonka naczyń krwionośnych w wyniku nadmiernego stanu zapalnego i odkładania się złogów tworzących blaszkę miażdżycową, która następnie zwęża światło tętnicy, utrudnia krwi swobodny przepływ i stwarza ryzyko zakrzepów. Do jej czynników etiologicznych należą m.in.: zbyt wysoki poziom homocysteiny, stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny.

Na szczęście można temu zaradzić. Odpowiednio zbilansowana dieta, aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby lub spowalniają jej rozwój. Do jednego z wielu środków spożywczych o podobnym działaniu zaliczane jest właśnie kakao. Występujące w nim bowiem substancje o działaniu kardioprotekcyjnym, takie jak: katechiny, epikatechiny, procyjanidyny
i resweratrol, które wykazują efekt hipotensyjny czyli obniżający ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zwiększają produkcję tlenku azotu NO, który następnie powoduje rozkurczanie ścian tętnic i ułatwia przepływ krwi. Flawonoidy kakaowe zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych również poprzez hamowanie agregacji płytek, regulację homeostazy naczyniowej oraz zmniejszenie odpowiedzi zapalnej.

Hipotensyjne działanie kakao wykazało już wiele badań. Jedno z nich dotyczyło plemienia Indian Kuna z Panamy, którzy spożywają codziennie średnio trzy kubki napoju kakaowego (spożywają tym samym ok. 1880 mg procyjanidyn). Co ciekawe populacja ta charakteryzuje się bardzo niską (2,2%) częstością występowania nadciśnienia tętniczego, zawałów serca i udarów mózgu. Dzieje się tak na skutek mechanizmu rozszerzania śródbłonka naczyń krwionośnych dzięki zwiększonej syntezie, polepszonej biodostępności i zmniejszonemu rozkładowi tlenku azotu NO. Również resweratrol przyczynia się do zwiększenia wazo relaksacji tętnic ułatwiając w ten sposób krwi swobodny przepływ i zapobiegając nadciśnieniu.

Substancje polifenolowe zawarte w kakao najprawdopodobniej odgrywają też istotną rolę w procesie hamowania nadmiernej agregacji płytek krwi, która ma duże znaczenie w tworzeniu się skrzepów i patogenezie miażdżycy. Polifenole zmniejszają stan zapalny obecny w naczyniach poprzez redukcję cytokin prozapalnych i cząstek przylegania.

4. Wspomaganie odchudzania
Kakao a tymbardziej czekolada raczej nie kojarzy nam się z odchudzaniem. A to błąd! Alkaloidy purynowe: kofeina, teobromina i teofilina, będące składnikami kakao (a tym samym gorzkiej czekolady) wykazują działanie przyśpieszające lipolizę komórkową i stymulujące termogenezę, co w konsekwencji może wspierać proces zmniejszania masy ciała.

Ponadto działanie stymulujące syntezę tlenku azotu NO prowadzi do zwiększenia intensywności utleniania kwasów tłuszczowych i glukozy, a także hamowanie syntezy tłuszczu i zwiększenie lipolizy w tkance tłuszczowej. Dzieje się tak najprawdopodobniej w skutek zmiany ekspresji genów odpowiedzialnych za kodowanie białek enzymatycznych i cząsteczek transportowych zaangażowanych w syntezę kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej organizmu.

Co ciekawe niektóre badania wykazały, że smak i zapach kakao prowadzi do zmniejszenia stężenia hormonu głodu greliny, a tym samym zwiększa nasycenie i zmniejsza apetyt co bezpośrednio prowadzi do zahamowania ewentualnego przybierania masy ciała.

5. Poprawa pamięci i koncentracji
Wspomniane wyżej alkaloidy purynowe: teobromina i kofeina przyczyniają się również do zwiększenia koncentracji. Wykazując właściwości pobudzające na układ nerwowy obniżają poziom zmęczenia i poprawiają skupienie. Również flawonoidy zawarte w kakao wzbudzają zainteresowanie pod kątem neuroprotekcyjnym i neuromodulacyjnym.

Jak wykazały liczne badania – konsumpcja kakao może wywołać hamujący wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, w tym na chorobę Alzheimera (działanie hamujące powstawanie i agregację β-amyloidu, a także usuwanie neurotoksycznych peptydów odpowiedzialnych za tę chorobę). Stwierdzono również, że flawonoidy obecne w kakao zmniejszają ryzyko demencji poprzez inhibicję indukowanej przez heparynę agregacji białka, ograniczają ryzyko chorób rozwojowych
i funkcjonalnych mózgu oraz zaburzeń na tle metabolicznym. Wprowadzenie do codziennej diety kakao i produktów na nim bazujących (np. ciemnej gorzkiej czekolady) ogranicza ryzyko wczesnych neuropatologicznych cech choroby Alzheimera i Parkinsona poprzez łagodzenie negatywnych działań zanieczyszczenia powietrza, które może mieć wpływ na zmiany objętościowe i strukturalne mózgu.

Neuropreotekcyjne działanie flawonoidów kakaowych (w szczególności katechiny) opiera się prawdopodobnie na dwóch mechanizmach: oddziaływaniu z kaskadami sygnałów neuronalnych (kinaz białkowych i lipidowych) oraz indukcji obwodowego i mózgowego przepływu krwi, który prowadzi do powstawania nowych komórek nerwowych w hipokampie. Regularnie dostarczanie flawonoidów może więc nie tylko zmniejszyć ryzyko chorób na tle neurologicznym, ale również wzmocnić funkcje poznawcze, wydłużyć pamięć i poprawić koncentrację.

6. Kakao na lepszy humor
Jak już wiemy kakao zawiera w sobie takie składniki o działaniu psychoaktywnym jak: kofeina, teobromina i teofilina. Ale jego pozytywny wpływ na nasz nastrój wynika również z obecności anandamidu, fenyloetyloaminy, magnezu, tryptofanu, serotoniny i dopaminy, a w śladowych ilościach nawet morfiny i kokainy.

Ich zawartość nie jest wielka, ale wystarczająca by wywołać poczucie spokoju i dobry humor. Nic więc dziwnego, że w sytuacjach stresujących często sięgamy po czekoladę – zwiększa się bowiem wówczas zapotrzebowanie na składniki modyfikujące neurotransmitery. Teobromina działa pobudzająco, fenyloetyloamina (pochodna amfetaminy) wykazuje działanie przeciwdepresyjne, daje poczucie szczęścia, a wręcz euforii. Tryptofan bierze udział w syntezie serotoniny, a anandamid, który jest pochodną kanabinoidopodobnych kwasów tłuszczowych natomiast pobudza takie same obszary mózgu jak marihuana. Powyższe związki korzystnie wpływają na produkcję endorfin, redukują napięcie i stres, indukując dobry nastrój. Ale bez obaw – ich zawartość w kakao i czekoladzie nie jest na tyle wysoka by uzależniać, a jedynie wzmocnić tak bardzo nam odpowiadające walory sensoryczne produktów kakaowych.

7. Poprawa płodności. Kakao jako afrodyzjak?
Jak już zostało wspomniane powyżej – kakao jest również źródłem fenyloetyloaminy, która jest endogenną pochodną amfetaminy i neuroprzekaźnikiem zwanym „hormonem miłości”. To prawdopodobnie właśnie ze względu na obecność tej substancji dawniej uważano kakao za afrodyzjak. Z całą pewnością jednak to przede wszystkim antyoksydanty obecne w kakao wpływają pozytywnie na płodność zarówno kobiet jak i mężczyzn chroniąc komórki rozrodcze przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego. Szczególnie istotnym dla płodności mężczyzn jest korzystne działanie kakao na funkcje śródbłonka (poprzez działanie NO), który to jest częstym czynnikiem zaburzeń erekcji. Ponadto kakao to dobre źródło magnezu, żelaza i cynku oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w procesie zapłodnienia, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie plemników i komórki jajowej oraz syntezie hormonów płciowych.

8. Zwiększona odporność i działanie przeciwnowotworowe
Kakao to również odpowiedni składnik spożywczy, którego powinniśmy używać w celu zwiększenia odporności i ochrony przed patogenami, a także w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów. Obecność oligomerów kakaowych stymuluje odporność zarówno wrodzoną jak i nabytą. Polepszenie funkcjonowania układu odpornościowego zawdzięczamy przede wszystkim obecności polifenoli, resweratrolu, witamin i składników mineralnych oraz innych związków, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.

Flawonoidy chronią nasz organizm przede wszystkim przed takimi schorzeniami, w których stres oksydacyjny pełni rolę czynnika wywoławczego (m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby neurodegeneracyjne, choroby skóry). Ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i działaniem mutagennym DNA oraz zmniejszenie stanu zapalnego jest szczególnie istotne w prewencji nowotworów. Dieta bogata w produkty na bazie kakao może powodować działanie antyproliferencyjne w przypadku nowotworu jelita grubego.

Liczne badania na modelu zwierzęcym wykazały, że kakao ma działanie immunomodelujące poprzez pozytywny wpływ na różnicowanie komórek odpornościowych (limfocyty, komórki T-pomocnicze itd.). Wykazano również, że procyjanidyny kakaowe wpływają na szlaki sygnałowe białych krwinek biorących udział w procesie zapalnym, a flawanole mogą zwiększać wydzielanie cytokin:
TNF-a, IL-1, IL-6 oraz IL-10 w krwi obwodowej przyczyniając się w ten sposób do bardziej wydajnej odpowiedzi układu odpornościowego na zagrożenie.

9. Dobroczynny wpływ na stan zębów
Jak się okazuje nie wszystkie słodycze negatywnie wpływają na stan naszych zębów. Kakao i ciemna czekolada mogą wykazywać wręcz działanie dobroczynne!

Alkaloid teobromina obecna w kakao ochronnie wpływa na powierzchnię szkliwa ludzkich zębów trzonowych. W badaniu z 2012 roku wykazano, że zęby trzonowe, które poddano działaniu kwaśnej hydroksyloetylocelulozy w celu demineralizacji nie uległy procesowi zniszczenia w momencie kiedy chroniła je teobromina. Ponadto kakao zawiera w swoim składzie również taninę, która nie pozwala bakteriom przywierać do powierzchni zębów oraz wiele innych przeciwutleniaczy: flawonoidów – hamujących syntezę kwasów negatywnie wpływających na zęby, oraz polifenoli, które neutralizują mikroorganizmy odpowiedzialne m.in. za próchnicę, stany zapalne dziąseł i nieświeży oddech. Podobne wyniki są bardzo obiecujące jednakże należy je traktować bardzo ostrożnie, ze względu na fakt, że w badaniach eksperymentalnych zastosowano ich bardzo duże stężenia (niemożliwe do pobrania ze standardową dietą). Ponadto cukry proste obecne w kakao mogą stanowić pożywkę dla bakterii jamy ustnej i wręcz przyczyniać się do wystąpienia próchnicy. Z tego względu zalecany jest wybór bezcukrowej wersji kakao.

10. Kakao a długowieczność

Podsumowując – kakao i związki bioaktywne w nim zawarte (przede wszystkim polifenole, alkaloidy, składniki mineralne, witaminy i wiele innych) wykazują szereg działań prozdrowotnych dla naszego organizmu przyczyniając się tym samym do długiego życia w zdrowiu i sprawności psychicznej.

Jako źródło przeciwutleniaczy warunkuje zmniejszenie niekorzystnego działania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego, który niszczy tkanki i narządy przyczyniając się do wielu chorób m.in. nowotworów.

Obniżając stan zapalny, poprawiając funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych – zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca i jej powikłania: udar mózgu lub zawał serca.

Zwiększając czułość tkanek na insulinę – minimalizuje ryzyko insulinooporności prowadzącej do cukrzycy typu II, wspomaga proces utraty masy ciała, a jego działanie neuroprotekcyjne przyczynia się do polepszenia koncentracji i zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby neurodegeneracyjne jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Kakao zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, a jego działanie immunomodelujące, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego , chroni nas przed licznymi chorobami, zmniejsza również ryzyko wystąpienia próchnicy. Ponadto niektóre składniki kakao wykazują działanie psychoaktywne – redukujące stres i napięcie oraz polepszające nastrój.


Surowe kakao (raw)- wydaje się być jedną z najzdrowszych wersji tego produktu na rynku. Jak sama nazwa wskazuje surowe kakao to takie ziarna kakaowca, które nie zostały poddane nadmiernej obróbce technologicznej, w tym przypadku – paleniu i prażeniu, a więc nie zostały poddane działaniu wysokiej temperatury. Takie ziarna są tylko fermentowane i suszone dzięki czemu zachowują bardzo wysoką wartość odżywczą i nie tracą termolabilnych substancji odżywczych, takich jak witaminy czy niektóre składniki mineralne."
Informacje zaczerpnięte ze strony dietetycy.org.pl
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: sowka » 10 lut 2021, 10:29

Bow1 pisze :
Co jest w organizmie największym producentem wolnych rodników? Wiecie?
Mitochondria, to te małe elektrownie, które produkują energię ATP są głównym producentem i główną przyczyną stresu oksydacyjnego.
Ten łebski inżynier, który projektował nasze wspaniałe organizmy wiedział o tym dlatego stworzył jodolipidy, wit C i glutation. Stworzył też kwas moczowy i bilirubinę by działały antyoksydacyjnie poza komórkami. Tu zapewne wielu z was się zdziwi, że niby kwas moczowy czy bilirubina są antyoksydantami. Tak są i działają w płynach ustrojowych czyli tam gdzie nie działają jodolipidy, wit C i glutation.
O tym też będę pisał w następnych częściach.
Każdy z nas posiada blisko 40 bilionów komórek, a w każdej komórce jest średnio 400 mitochondriów to daje liczbę 160 000 000 000 000 000 tych organelli, a sportowcy i ludzie wykonujący ciężką pracę fizyczną mają ich znacznie więcej.
Wiemy już co jest największym źródłem wolnych rodników. Na szczęście każde mitochondrium otoczone jest błoną fosfolipidową, która powinna zatrzymać wolne rodniki przeciekające z mitochondrium.

piękny filmik dla rozbudzenia wyobrażni o Mitochondriach - tylko natura jest w stanie być tym "łebskim inżynierem"
Zasilanie komórki Mitochondria
https://vimeo.com/77651789
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: sowka » 10 lis 2021, 18:59

Gospodyni domowa też może stać sie alchemikiem :D
Złote panaceum – Krystyna z Atlanty
https://porozmawiajmy.tv/zlote-panaceum ... -z-atlanty

Stres oksydacyjny pojawia się, gdy antyoksydantów jest zbyt mało lub gdy nie są one wystarczająco aktywne.....

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości