Stres oksydacyjny = starość i choroby

Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Paula » 03 gru 2020, 19:00

O Teorii Triage pisałam Wam dwa wpisy powyżej. :lol:
Tu macie filmik, w którym dr Mercola rozmawia z dr Brucem Ames'em właśnie o tym zagadnieniu:
https://youtu.be/cPYLZ5aLgCo
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Fitoro » 03 gru 2020, 19:04

No ciekawe ciekawe. Zastanawiam się jak to jest z tym glutationem w grzybach. Raczej ciężko nawet dożylnie uzupełnić glutation w organizmie nie mówiąc o diecie. Ciekawe ...
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Paula » 03 gru 2020, 20:58

Masz rację, Fitoro, trudno uzupełnić glutation z diety(najlepiej za pomocą prekursorów), jednak mnie bardziej chodziło o ergotioneinę, która również jest ciekawym antyoksydantem.
Odnośnie glutationu znalazłam taki interesujący fragment:
"Warto również podkreślić, że czynnikiem mającym istotny wpływ na stężenie glutationu w komórkach jest prawidłowy sposób żywienia. Zwłaszcza mięso (ok. 15 mg GSH na porcję) oraz świeże warzywa i owoce (ok. 10 mg GSH na porcję – dotyczy warzyw i owoców) są bogate w ten niskocząsteczkowy związek. W regulowaniu ilości przyjmowanego wraz z pożywieniem glutationu kluczową funkcję pełni obecność jego prekursorów, a więc aminokwasów siarkowych: cysteiny i metioniny. Do najważniejszych źródeł tych aminokwasów w diecie należy mięso oraz mleko i jego przetwory. Uważa się jednak, że wzrost poziomu GSH pod wpływem spożycia pokarmów będących jego dobrym źródłem jest nieznaczny i krótkotrwały, niemniej jednak może mieć olbrzymie znaczenie w neutralizacji reaktywnych form tlenu (RFT) obecnych we krwi oraz ochronie komórek przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego."
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Fitoro » 03 gru 2020, 21:23

Bardzo interesujący ten glutation. Czyżby to był nasz święty grall ? :)
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Paula » 03 gru 2020, 22:43

Glutation rzeczywiście ma wszechstronne działanie. Na stronie mito-med.pl znalazłam ciekawe informacje:
"1. Zmniejsza stres oksydacyjny

Stres oksydacyjny i towarzyszące mu stany zapalne są przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Glutation niweluje reaktywne formy tlenu (ROS), których nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego. Ta funkcja leży u podstaw większości pozostałych korzyści.

Ponadto glutation pozwala zregenerować i odtworzyć inne przeciwutleniacze, niezbędne dla ochrony przed stresem oksydacyjnym takie jak: witamina C i E. Dzięki temu zwiększa barierę antyoksydacyjną organizmu.

2. Detoksykuje

System detoksykacji na poziomie komórek wymaga glutationu. Dlatego zzmacniając system glutationu, pozytywnie wzmacniamy wszystkie trzy fazy detoksykacji:

Faza I - utlenianie, redukcja i hydroliza substancji przez enzymy cytochromu P450

Faza II - sprzęganie glutationu z toksynami

Faza III - transport komórkowy i eliminacja sprzężonych substancji

Glutation jest zdolny do detoksykacji szerokiej gamy substancji szkodliwych i rakotwórczych, wspiera detoksykację metali ciężkich i pestycydów.

Glutation bierze udział w detoksykacji zarówno związków ksenobiotycznych, jak i endogennych. Ułatwia wydalanie rtęci z komórek i bezpośrednio neutralizuje wiele substancji chemicznych.

Glutation ułatwia transport szkodliwych substancji przez błony plazmatyczne przez co najmniej 4 różne mechanizmy, z których najważniejszym jest tworzenie koniugatów toksyn z glutationem.

Przy udziale enzymów (S-transferazy glutationu) glutation ma zdolność łączenia się z toksynami i pomaga usunąć je
z organizmu.

Glutation pomaga w przekształcaniu toksyn w kwas merkapturowy (rozpuszczalny w wodzie), który może być wydalany z organizmu w moczu.

Glutation może pomagać w detoksykacji po przedawkowaniu niektórych leków. Pomaga odtruć organizm z substancji występujących w dymie papierosowym lub spalinach samochodowych.

3. Obniża stan zapalny

Cytokiny są produkowane w wyniku aktywowania komórek układu odpornościowego. Ich nadmiar prowadzi do stanów zapalnych i problemów zdrowotnych. Glutation potrafi hamować produkcję większości cytokin zapalnych.

Glutation blokuje NF-κ, marker stanu zapalnego. Ten kompleks białkowy zwiększa aktywność różnych genów zapalnych
i ich produktów.

Dowiedziono, że przywrócenie odpowiedniego poziomu glutationu chroni przed wieloma chorób dróg oddechowych i płuc spowodowanych nadmiernym stanem zapalnym.

U osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów mechanizmy przeciwutleniające jak i poziom glutationu są obniżone. Towarzyszy temu zwiększony stres oksydacyjny i większe zapotrzebowanie na glutation. Podniesienie poziomu glutationu ma korzystny wpływ na zdrowie osób z RZS .

4. Wspiera układ odpornościowy

Glutation odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu limfocytów, dlatego jego niski poziom przyczynia się do obniżenia odporności. Glutation jest niezwykle istotny w przypadku HIV któremu towarzyszy silny stres oksydacyjny, który wyczerpuje glutation w komórkach.

Ponadto doktor B. Kuklinski sugeruje, że glutation może być stosowany w syndromie przewlekłego zmęczenia (CFS) [Kuklinski. B. Mitochondria [...] 2017]

5. Wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego

Niski poziom glutationu związany jest z wysokim stresem oksydacyjnym ryzykiem zawałów serca.

Odpowiedni poziom glutationu może pomóc w zmniejszeniu liczby reaktywnych form tlenu, a tym samym ograniczyć ryzyko udaru lub zawału serca.

Hamowanie stanów zapalnych przez zwiększenie poziomu glutationu ma również korzystny wpływ na stan zdrowia serca oraz może zmniejszać ryzyko miażdżycy.

6. Chroni mózg

Z powodu dużego zapotrzebowania mózgu na energię, w jego komórkach zachodzi wiele procesów z wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego potrzebuje szczególnej ochrony antyoksydacyjnej. W tym procesie kluczową rolę odgrywa glutation.

7. Pomaga w chorobie Alzheimera

Wiadomo, że starzeniu towarzyszy gwałtowny spadek poziomu glutationu. Niski poziom glutationu wiąże się z szeregiem chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Azheimera czy choroba Parkinsona.

Chorobom tym towarzyszy stres oksydacyjny, który silnie obciąża funkcje mitochondriów i powoduje wysokie zużycie glutationu prowadząc do jego niedoborów, co z kolei skutkuje brakiem ochrony tkanek mózgu.

Choroba Alzheimera charakteryzuje się nagromadzeniem białka wiążącego DNA (TDP-43) w układzie nerwowym. Nadmiar tego białka obniża poziom glutationu, co naraża pacjentów z chorobą Alzheimera na bardzo zwiększone ryzyko niedoboru.

8. Pomaga w chorobie Parkinsona

Chorobie Parkinsona towarzyszy stres oksydacyjny, który uszkadza neurony. U osób chorych na Parkinsona stwierdza się niski poziom glutationu w obszarze mózgu, w którym dochodzi do uszkodzeń. Glutation redukuje stres oksydacyjny, a podany na wczesnym etapie choroby być wczesnym środkiem zapobiegawczym.

Jedną ze strategii w walce z chorobą Parkinsona jest zwiększenie poziomu glutationu. W jednym badaniu lek (3,4-dihydroksybenzalaceton) zapobiegał chorobie Parkinsona poprzez zwiększenie poziomu glutationu.

9. Wpływa na zdrowie psychiczne

Wykazano, że u osób z depresją występują niskie poziomy glutationu.

Również osoby ze schizofrenią mają niski poziom glutationu. NAC, który zwiększa poziom glutationu w mózgu, zmniejszał objawy schizofrenii w badaniach klinicznych.

Zwiększenie poziomu glutationu u osób z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi może poprawić obronę antyoksydacyjną, odporność na stres i zmniejszać nasilenie objawów.

10. Glutation a autyzm i ADHD

Dzieci ze spektrum autyzmu mają niższy poziom glutationu o około 20 - 40% niż zdrowe dzieci. Stwierdza się u nich również niższe poziomy cysteiny i nieprawidłowe wytwarzanie i odzyskiwanie aktywnej formy glutationu w szlak transsulfuracji.

Również osoby z ADHD mają niski poziom glutationu i wysoki poziom stresu oksydacyjnego. Wyciąg z kory sosny (Pycnogenol), naturalny środek zwiększający wytwarzanie glutationu, pozwala znormalizować poziom glutationu u dzieci z ADHD.

11. Wspiera układ odpornościowy

W wielu chorobach osłabiona odporność i zwiększone ryzyko infekcji są związane z niskim poziomem glutationu.

W wyniku infekcji wirusowych nasila się stres oksydacyjny i stan zapalny, które zużywają większej ilości glutationu.

Po wyczerpaniu glutationu komórki odpornościowe tracą zdolność do zwalczania infekcji. NAC, który jest wykorzystywany do wytwarzania glutationu w organizmie, przywrócił zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii wywołujących gruźlicę.

Nawet umiarkowany wzrost dostarczanej cysteiny podnosi poziomy wewnątrzkomórkowego glutationu (GSH) i dwusiarczku glutationu (GSSG) co wzmacnia funkcje immunologiczne limfocytów in vitro.

funkcje immunologiczne w chorobach związanych z niedoborem cysteiny i glutationu mogą być znacznie zwiększone
i potencjalnie przywrócone przez suplementację cysteiny.

12. Pomaga w chorobach autoimmunologicznych

Wykazano, że glutation ma zróżnicowany wpływ na układ odpornościowy. Może zarówno stymulować jak i hamować odpowiedź immunologiczną w celu kontrolowania stanu zapalnego. Z badań wynika, że zmienia stężenia glutationu może odgrywać ważną rolę w wielu chorobach autoimmunologicznych.

Stres oksydacyjny jest związany z patogenezą zaburzeń zapalnych i zaburzeń immunologicznych, w tym zapalenia tarczycy Hashimoto (HT).

Zbadano, czy statusu glutationu (GSH) w surowicy i aktywności enzymów odpowiedzialnych za jego recykling wpływa na biomarky autoimmunizacji i funkcji tarczycy. W badaniu uczestniczyły 44 kobiety z HT i 58 kobiet zdrowych (grupa kontrolna). Zbadano profil hormonu tarczycy, przeciwciała anty-TPO, przeciwciało przeciw tyreoglobulinie (Tg-AB), objętość tarczycy (Tvol), wydalanie jodu z moczem (UIE), GSH i aktywność peroksydazy glutationowej (GPx), oceniano reduktazę glutationową i gamma-glutamylotransferazę.

Badanie wykazało znaczne zmniejszenie statusu GSH u osób z HT. Po drugie, wzajemne powiązania między zawartością GSH a mianami TPO-AB w HT dostarczają wstępnych danych na poparcie twierdzenia, że ​​zmniejszenie GSH prowadzi do aktywacji stresu oksydacyjnego i rozwoju nietolerancji immunologicznej w HT. Konieczne są dalsze badania w celu wyjaśnienia roli GSH w etiologii regulacji funkcji tarczycy.

W choroby autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów (RA) i toczeń rumieniowaty układowy (SLE) występuje obniżona funkcję komórek odpornosciowych T, a nadaktywność komórek B. Ponadto towarzysza im przewlekłe stany zapalne i niskie stężenie GSH w surowicy i erytrocytach. Badania na modelu zwierzęcy wykazały, że suplementacja glutationu może zwiększyć zarówno wewnątrzkomórkowe stężenie GSH, jak i odpowiedź immunologiczną limfocytów zwierząt z chorobą autoimmunologiczną.

13. Wspomaga zdrowie jelit

Osoby z zepołem jelita drażliwego (IBS) mają zmniejszoną aktywność enzymów zaangażowanych w syntezę glutationu.

Najważniejszym enzymem zaangażowanym w usuwanie wolnych rodników jest peroksydaza glutationowa. Enzym ten potrzebuje do działania glutationu i selenu. Podwyższona aktywność tego enzymu wskazuje na silny stres oksydacyjny, który należy zneutralizować.

Enzym ten pomaga również odnowić ścianę jelita. Chroni warstwę śluzu pokrywającą jelita, wzmacniając wyściółkę jelit.
U zwierząt glutation chronił wyściółkę jelita, zapobiegając jego osłabieniu, które może prowadzić do nieszczelności jelit.

Zwiększając produkcję glutationu i niwelując stres oksydacyjny można poprawić stan zdrowia jelit.

14. Wspiera funkcje nerek

Stres oksydacyjny wpływa również na funkcjonowanie komórek nerek prowadząc nawet do ich niewydolności. W badaniu na szczuracg NAC – wzmacniający produkcję glutationu, zapobiegał chorobie nerek.

W innym badaniu na grupie 20 osób z przewlekłą chorobą nerek poddawanych hemodializie, glutation poprawiał czynność nerek.

15. Chroni wątrobę

Glutation utrzymuje zdrową wątrobę, neutralizując stres oksydacyjny, który może prowadzić do chorób wątroby. Odgrywa ważną rolę w detoksykacji wątroby i ochronie jej szlaków przeciwutleniających.

W przypadku szkodliwych substancji wątroba wytwarza więcej glutationu, aby zapobiec uszkodzeniom. Ponieważ glutation zmniejsza uszkodzenia w komórkach wątroby, podniesienie jego poziomu może pomóc w zapobieganiu schorzeniom wątroby.

16. Przydatny dla płuca i dróg oddechowych

Niski poziom glutationu może zwiększać stan zapalny w drogach oddechowych i powodować astmę. Często toksyny środowiskowe są przyczyną niskiego poziomu tego antyoksydantu. W badaniu na myszach z astmą zwiększenie stężenia glutationu za pomocą NAC obniżyło stan zapalny i objawy choroby.

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest chorobą spowodowaną długotrwałym uszkodzeniem oksydacyjnym. Chociaż najczęstszą przyczyną jest palenie, mogą do tego prowadzić również toksyny środowiskowe, opary. Zwiększenie poziomu glutationu obniża uszkodzenia oksydacyjne w płucach, co przede wszystkim zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby.

17. Pomaga w bezdechu sennym

Osoby cierpiące na bezdech senny mają bardzo wysoki poziom stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji obniżony poziom glutationu. W jednym badaniu osoby z rozpoznaniem bezdechu i niskim poziom glutationu, uzyskały poprawę jakości snu nocnego po suplementacji glutationem.

18. Wspiera leczenie trądziku

Stres oksydacyjny obniża rezerwy glutationu u osób z trądzikiem. Wynikający z tego spadek aktywności przeciwutleniającej może wywoływać lub nasilać trądzik, a stale niski poziom przeciwutleniaczy pogorszy zdrowie skóry. Zwiększenie poziomu glutationu może zmniejszyć trądzik poprzez neutralizację stresu oksydacyjnego i promowanie regeneracji skóry.

19. Pomaga zachować zdrowie oczu

Jaskra i zaćma mogą stopniowo prowadzić do ślepoty. Ponieważ stres oksydacyjny częściowo leży u podstaw obu tych czynników, zwiększenie poziomu glutationu może chronić oczy i poprawiać ich zdrowie.

20. Inne

Istnieją również badania wskazujące na korzyści ze stosowania glutationu w chorobach takich jak choroba Huntingtona, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne (ALS), zapalenie stawów lub zwyrodnienie plamki żółtej.

Wraz z wiekiem oraz pod wpływem licznych czynników poziom glutationu w naszych komórkach spada. Na obniżenie jego poziomu wpływają:
stres
infekcje
toksyny
zanieczyszczenia
długotrwałe przyjmowanie leków
niewłaściwa dieta
promieniowanie radiacyjne

Synteza glutationu występuje wyłącznie wewnątrzkomórkowo. Utrzymując jego odpowiedni poziom mamy wpływ na to jak silną barierę ochronną stworzy glutation w naszych komórkach.

Glutation jest wytwarzany w organizmie z 3 aminokwasów: glutaminianu, cysteiny i glicyny. Po wytworzeniu i wykorzystaniu jest rozkładany przez enzym zwany transferazą gamma-glutamylową (GGT). Enzym ten zatrzymuje glutation na powierzchni komórki, rozkłada go na aminokwasy i pozwala tylko niektórym z nich - takim jak cysteina - dostać się do wnętrza.

Dlatego jeżeli przyjmujemy suplement glutationu, musi on przejść przez wątrobę, zanim dotrze do krwioobiegu. Wątroba zawiera duże ilości enzymu GGT, który rozkłada glutation. W rezultacie większość doustnych form glutationu nie przynosi pożądanych efektów.

Jak zwiększyć skuteczność glutationu?

Dla sprawnego wykorzystania jak i odzyskiwania w komórkach utlenionego glutationu niezbędne jest odpowiednie towarzystwo innych składników. Przede wszystkim witamina C, ponieważ podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego.

Z glutationem dobrze współdziała równie witamina E podnosząc jego poziom wewnątrz komórek oraz zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie.

Kwas alfa-liponowy silnie podnosi poziom glutationu.

Ponadto niezbędny jest odpowiedni poziom selenu, który zapewnia prawidłowe działanie enzymu peroksydazy glutationowej zależnej od glutationu.

Peroksydazy glutationowe należą do selenoperoksydaz – zawierają selen pod postacią selenocysteiny. Zatem, jak nie trudno się domyśleć bez selenu enzym ten ma zmniejszoną aktywność i nie może wydajnie chronić nas przed wolnymi rodnikami.

Witaminy B2, B3 są kofaktorami odzyskującej glutation reduktazy glutationowej i pomagają przywrócić jego właściwy poziom [Kuklinski. B.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017].

Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 bardzo mocno podnosi poziom glutationu ponieważ są to witaminy uczestniczące w szlaku jego syntezy i odzyskiwania [Kuklinski. B.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017.].

Substancja, która jest w stanie zwiększyć poziom GSH w mitochondriach to kwas pantotenowy (witamina B5) – stanowi ona bowiem składnik CoA i może aktywować enzymy GSH-Px oraz wodorotlenki fosfolipidowe peroksydazy glutationowej

Szeroki zakres ochrony zapewniają nam substancje pochodzenia roślinnego, takie jak polifenole, flawonoidy czy karotenoidy. Są to bezpieczne antyoksydanty, które jednocześnie podnoszą stężenie glutationu w mitochondriach [Kuklinski. B.: Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharma, Gorzów Wielkopolski, 2017]"
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Bow1 » 04 gru 2020, 1:52

Paula przedstawiłaś bardzo dobrze zebrane do kupy działanie glutationu.
Możliwe, że dla uproszczenia niektóre z powyższych informacji są nieścisłe i z tego powodu mogą być przyczyną niezrozumienia znaczenia glutationu wewnątrz komórek.
Jak już wcześniej wspomniałem glutation stanowi bardzo istotny element w systemie antyoksydacyjnym. Przypuszczam jednak, że nie jest antyoksydantem również w formie aktywnej czyli GSH. Wyjaśnię tu znaczenie skrótu - G glutation - S siarka - H wodór.
Forma GSSG czyli forma nieaktywna (glutation zużyty) oznacza G glutation - S siarka - S siarka - G glutation. Ta forma pozbyła się wodoru i dwie cząsteczki glutationu bez wodoru połączyły się siarkami tworząc GSSG.
Ok, to teraz już rozumiemy na czym polega różnica między aktywnym glutationem GSH, a nieaktywny GSSG.
Wracając do tematu uważam, że glutation nie jest antyoksydantem chociaż stanowi bardzo istotny element systemu antyoksydacyjnego. Zapewniam Was że to jest bardzo proste i zaraz wszystko zrozumiecie.
Wit C jest antyoksydantem tak jak kwas alfa liponowy. Np wit C posiada dwie grupy OH. Dezaktywując wolny rodnik oddaje elektron jeden następnie drugi i pozostaje 2xO bez H. W tym momencie wkracza glutation. Oddaje on elektrony dla wit C i ponownie C ma 2xOH dzięki czemu może neutralizować kolejne wolne rodniki.
Jak już kilkakrotnie pisałem przy innych okazjach organizm nie produkuje różnych enzymów, cząsteczek niepotrzebnie. Podobnie jest z glutationem. Jeżeli wewnątrz komórek mamy mało wit C to jasne, że będzie też mało glutationu ponieważ nie będzie dla niego roboty. Gdy dostarczymy wit C to komórka przystępuje do produkcji glutationu. Tu może pojawić się poważny problem.
Deficytowym surowcem do produkcji glutationu jest cysteina i to brak cysteiny jest najczęściej przyczyną niewystarczającej ilości glutationu. Z tego powodu tak ważna jest suplementacja NAC. NAC, NAC i jeszcze raz NAC.
Podsumowując, wit C by była potrzeba produkcji glutationu i NAC by był dostępny deficytowy surowiec do jego produkcji.
:D To w sumie proste, prawda?
Do systemu antyoksydacyjnego wewnątrzkomórkowego należy też NADH. Te cząsteczki "regenerują" glutation tak jak glutation "regeneruje" wit C.
Aby podnieść poziom NADH również musimy dostarczyć deficytowy surowiec, a w tym wypadku chodzi o niacynamid.
Inna sprawa to usuwanie toksyn. Powyżej w skrócie jest to opisane. Dodam tylko, że podczas usuwania toksyn glutation tracony jest bezpowrotnie ponieważ wiąże się on poprzez właściwy enzym z cząsteczką toksyczną i wydalany czyli tracony.
Glutation ma znaczenie wyłącznie wewnątrz komórek. Na zewnątrz szybko jest rozkładany do aminokwasów. Suplementacja doustna glutationu jest bezsensowna. Zamiast tego weźmy NAC.
Dzięki Paula za docenienie znaczenia glutationu. Tak jak w tytule napisałem stres oksydacyjny to nasz wróg nr 1, a system antyoksydacyjny ma ogromne znaczenie w leczeniu praktycznie każdej choroby.
Dobrze się bawię.
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Paula » 04 gru 2020, 12:13

Panie Bogusiu, dziękuję za wyjaśnienia, zrozumiane i zapamiętane. :D
Zatem i u mnie nie obędzie się bez NAC. Reguluje ona mi.in. poziom endogennego kwasu glutaminowego, a bywa on przecież przyczyną pobudzenia odczuwalnego w przypadku nerwicy. Ponadto czytałam kilka prac, gdzie wskazywano na związek zaburzeń nerwicowych z peroksydacją lipidów w mózgu, na którą niebagatelny wpływ ma obniżony poziom glutationu.
Oczywiście to jedynie niewielki ułamek pozytywnego działania NAC.
Panie Bogusiu dawka 3×600 mg będzie odpowiednia, tak?
I jeszcze takie pytanie, czy spotkał się Pan z gorszym samopoczuciem na początku stosowania NAC związanym z pozbywaniem się toksyn z organizmu?
Jeżeli natomiast chodzi o NADH, to niestety nie mogę narazie włączyć niacynamidu, cóż... :roll:
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Bow1 » 04 gru 2020, 17:56

Dawka NAC 3x600 będzie odpowiednia.
Nigdy nie spotkałem się z pogorszeniem samopoczucia zaraz po włączeniu do suplementacji NAC ale spotkałem się już dwukrotnie z sytuacją, że po kilkunastu dniach stosowania NAC nadchodził dzień bardzo nieprzyjemny. Złe samopoczucie, ból głowy, wymioty. Po tym kryzysie następowała duża poprawa stanu zdrowia.
Trochę na inny temat.
W tym roku prawdopodobnie pobiliśmy rekord Polski w produkcji ikry sielawy. Udało się nam jednego dnia umieścić w aparatach wylęgarniczych 74,5 litra ikry :D.
Dobrze się bawię.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: sowka » 04 gru 2020, 18:07

Gratulacje Boguś :) załóż może watek o hodowli ryb jak znajdziesz czas , może też jakas fotka dla popularyzacji.
W zachodniopomorskim jest jezioro Ińsko , tam też jest sielawa , bardzo smaczna rybka :)
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Stres oksydacyjny = starość i choroby

Postautor: Fitoro » 04 gru 2020, 18:21

I u mnie Solina :D tzn. Jezioro Solińskie
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości