Ziemniaki

Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Ziemniaki

Postautor: Bow1 » 07 gru 2020, 15:06

Obejrzyjcie ten film od początku do końca i sami napiszcie czy ziemniaki są zdrowe. Do końca.
https://www.youtube.com/watch?v=zc6WEuuFY1I
Dobrze się bawię.
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Ziemniaki

Postautor: Paula » 07 gru 2020, 17:19

Dziękuję Panie Bogusiu za informacje. :D
Powiem Wam, że ja intuicyjnie czułam, że ziemniaki nie są odżywcze, dlatego jadłam je rzadko. Teraz zrezygnuję z nich całkowicie. Dla mnie to nie jest wielki problem, w mojej diecie i tak króluje kasza gryczana niepalona Bio. :lol:
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Ziemniaki

Postautor: sowka » 07 gru 2020, 18:12

Bogus a jakie zdanie masz na temat skrobi opornej ?
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2
Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Ziemniaki

Postautor: Paula » 07 gru 2020, 18:44

sowka pisze:Bogus a jakie zdanie masz na temat skrobi opornej ?
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2
Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.

Sowko bogatym źródłem skrobi opornej jest także kasza gryczana poddana schłodzeniu, a potem jedynie lekkiemu podgrzaniu. To bezpieczniejsze rozwiązanie niż ziemniaki. ;)
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Ziemniaki

Postautor: sowka » 07 gru 2020, 21:56

Paula ,a ja Ci do tej Kaszy gryczanej polecam naszego zachodniopomorskiego łososia jurajskiego :)
Boguś rzuć okiem , chyba nieżle wygląda jego produkcja , można go uznać za bezpiecznego jesli chodzi o wodę i karmę ?
http://www.lososjurajski.pl/
jadłam go nie raz , jest bardziej blady niż typowy hodowlany ale widomo .... :)
W hodowli Jurassic Salmon ryby karmione są jedynie certyfikowanymi paszami zawierającymi białko zwierząt morskich oraz panaferd – naturalny barwnik
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Ziemniaki

Postautor: Bow1 » 07 gru 2020, 22:15

Odgrzewane ziemniaki są bezpieczniejsze niż świeżo pieczone czy gotowane już kiedyś o tym pisaliśmy. Ja jednak preferuję tak jak Paula kaszę gryczaną niepaloną BIO. Jem najczęściej podgrzewaną na kokosie bo taka świeżo ugotowana mi nie smakuje.
A propos ziemniaków to tylko wystarczy porównać ludzi jedzących dużo ziemniaków z tymi z dietą nisko ziemniaczaną. Ci pierwsi najczęściej mają duże brzuchy i kamienie kałowe.
Moje kury chociaż nie czytają książek to ziemniaków nie lubią.
Robię dla nich takie jedzonko - grubo zmielone zboża pszenica, owies plus ziarna ostropestu, siemienia, maku, sezamu, konopi, kanara, do tego kurkuma, trochę wytłoków z kokosa, orzechów, kminu itd. To najczęściej gotuję na rosole z odpadków po rybach. Dodawałem do tego ziemniaki pokrojone w kostkę. Kury zjadały wszystko łącznie z ośćmi ale ziemniaki zostawiały. Teraz już ziemniaków nie dodaję.
Jak zostanie mi trochę kaszy gryczanej to daję ją oczywiście kurom. Wybredne są te moje kury ale kasza nigdy nie leżała w korytkach dłużej niż kilka minut. Zawsze znika pierwsza.
Myślę, że u innych hodowców kury jedzą ziemniaki z głodu ponieważ ci mieszają ziemniaki z dodatkami i kury nie mając nic innego jedzą tą papkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dobrze się bawię.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: Ziemniaki

Postautor: sowka » 07 gru 2020, 23:47

Bogus wysoki poziom kultury - sztuka na ścianach kurnika :D
Jedzonko kurki maja keto wiec główka pracuje, to co się dziwić że ziemniak pazurem odsuwany :lol:
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: Ziemniaki

Postautor: Bow1 » 08 gru 2020, 0:26

Dziękuje Sowka :lol: .
Kury nie muszą mieć aż takich warunków. Widziałem inne kurniki gdzie kury mają się dobrze. Dziwi mnie tylko to, że wielu ludzi ma warunki do hodowli kur, a po jajka idą do biedronki czy tesco. Jedzą tą trutkę zwaną jajami zamiast wyprodukować własne zdrowe jajeczka.
Dobrze się bawię.
Fitoro
Posty: 384
Rejestracja: 02 wrz 2016, 8:11

Re: Ziemniaki

Postautor: Fitoro » 08 gru 2020, 6:17

Dziękuje Bow1 za film. Pooglądane. Co tu dużo pisać :cry:
Masakra i tyle!
Na szczęście jest to forum, mamy siebie do pomocy ;) i możemy unikać trucizn wszelakich .
W moim domu na szczęście już od bardzo dawna w 70% tatarka niepalona. Są inne kasze ale tez jeszcze ziemniaki.
A i kurnik piękny i kurki tez cudo 8-)

Moje marzenie kiedyś założyć sobie kurnik i hodować ze dwie lub trzy kózki na nabiał kozi. I nic więcej mi nie trzeba do szczęścia :D Niestety mieszkam sam w kurniku z wielkiej płyty - póki co przynajmniej hehe :lol:

jeszcze jedno - z tym zapominaniem z filmiku - moja jedna babcia 83 lata, druga babcia 86 lat. Skubane tak opowiadają o czasach wojny, okupacji, ze szczegółami . Non stop by opowiadały czasy wstecz bardzo odległe. Nawet szczegóły z dzieciństwa. To mnie zastanawia. Dlaczego pomimo diety, która dawno jak była gospodarka to mieli swoje wszystko ale uprawiali ziemniaki, piekli chleb, jedli wieprzka. Później jak to się skończyło to kupowali w sklepie. Gdzie tam kasze gryczaną ktoś widział :shock:
Moja babcia jedna i druga jak na swój wiek są dziwnie nadaktywne i zdrowe. Sąsiadka zza płota 94 lata to samo kurka - nawet sąsiad mówi ze mama czuje się coraz lepiej i ma duży apetyt :lol:

Jak byście wiedzieli co one jedzą :? :shock: :roll:
;) 8-)

Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: Ziemniaki

Postautor: Paula » 08 gru 2020, 11:12

Kochani, mnie nasuwa się taki wniosek: krochmal do usztywniania kołnierzyków, a na talerze ekologiczna biała gryka. :D
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 22 gości