Ziemniaki
: 07 gru 2020, 15:06
Obejrzyjcie ten film od początku do końca i sami napiszcie czy ziemniaki są zdrowe. Do końca.
https://www.youtube.com/watch?v=zc6WEuuFY1I
https://www.youtube.com/watch?v=zc6WEuuFY1I
Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.
sowka pisze:Bogus a jakie zdanie masz na temat skrobi opornej ?
jedno zło ?
https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysile ... yce-typu-2Właściwości prozdrowotne skrobi opornej
Skrobia oporna, jak udowodniono w wielu badaniach, odgrywa istotną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności zaś dla osób z cukrzycą typu 2. Jej spożywanie powoduje niższy wzrost glikemii po posiłku i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę. Porcja świeżo ugotowanych gorących ziemniaków znacznie bardziej podniesie glikemię niż ta sama porcja ziemniaków w sałatce warzywnej na zimno. Udowodniono również, że skrobia oporna może obniżyć glikemię po zjedzeniu kolejnego posiłku (tzw. efekt drugiego posiłku).
Niestrawiona w jelicie cienkim skrobia oporna staje się pokarmem dla bytujących w jelicie grubym bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na jelita, uszczelnia je, a to ogranicza stany zapalne oraz wspomaga naszą odporność. W wyniku jej fermentacji w jelicie grubym powstają metan i wodór oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, głównie octowy, propionowy i masłowy. Kwasy tłuszczowe obniżają pH w jelicie, a to ogranicza rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Korzystnie wpływa to również na metabolizm lipidów, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, oraz na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wątrobie. Powstający w wyniku fermentacji skrobi opornej kwas masłowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju nowotworów jelita grubego i odbytu.
Jadanie posiłków bogatych w skrobię oporną sprzyja również lepszemu wchłanianiu wapnia i magnezu, co zwiększa odporność na stres, a także przyspiesza uczucie sytości i obniża apetyt.
W hodowli Jurassic Salmon ryby karmione są jedynie certyfikowanymi paszami zawierającymi białko zwierząt morskich oraz panaferd – naturalny barwnik