TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 14 lut 2021, 21:12

dla poparcia wszystkiego o czym na tym forum pisze nam Boguś :D
Tłuszcz dla zdrowia.
TŁUSZCZ LECZY, CUKIER ZABIJA.
DIETA KETOGENICZNA ELIMINUJĄCA CHOROBY NEUROLOGICZNE, SERCOWO-NACZYNIOWE, CUKRZYCĘ, OTYŁOŚĆ I INNE ZABURZENIA METABOLICZNE
autor Bruce Fife
https://merlin.pl/tluszcz-leczy-cukier- ... lsrc=aw.ds
Czy wiesz, że zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa.
Najpopularniejszy autor propagujący terapię i dietę kotogeniczną udowadnia, że dobre tłuszcze oznaczają dobre zdrowie.
Chronią one nasze organizmy przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją.
Pomagają regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne i aktywność układu współczulnego.
Ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych dzięki czemu mamy więcej energii.
Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie ta dieta pomaga stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 18 lut 2021, 20:52

Świat staje na głowie – mięso powstaje w laboratorium, ser może być robiony bez mleka, a weganie próbują przekonywać, że pies i kot też może żyć na diecie bezmięsnej… :roll:

Wszystkie bogate kraje powinny przejść na w 100% syntetyczną wołowinę”: Bill Gates
https://www.topagrar.pl/articles/bydlo- ... -wolowine/

Bill Gates po raz kolejny atakuje w niej sektor wołowiny, który jest obwiniany za wysoką emisję gazów cieplarnianych. Jedna z jego teorii budzi wiele kontrowersji w branży mięsnej, bowiem zachęca konsumentów do rezygnacji z mięsa lub ograniczenia jego spożycia, na rzecz roślinnej diety, alternatyw białka zwierzęcego oraz mięsa wyprodukowanego in vitro.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 03 mar 2021, 14:28

Sprawdzenie żywności w sklepie Lidl i Biedronka - Marcin Bustowski z ekipą
Sklepy chemiczne czy spożywcze ?
cz.1
https://www.youtube.com/watch?v=g5WlDq5cmE4
cz.2
https://www.youtube.com/watch?v=oZag32lcPs4
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Paula » 04 mar 2021, 19:14

"Żywnościowa Reakcja Łańcuchowa", symulacja przeprowadzona w 2015 roku oraz spot informacyjny stworzony na jej podstawie.
A wszystko niczym gra, gdzie ludzie są tylko pionkami...
https://youtu.be/-_HHVMVFlX4
https://youtu.be/sn1G3iiFEBM
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 13 mar 2021, 23:58

Były prezes Nestlé, największego producenta artykułów spożywczych na świecie, uważa, że odpowiedzią na globalne problemy z wodą jest jej prywatyzacja.
Jest to oświadczenie na piśmie, tej wspaniałej firmy, która handlowała fast foodami w Amazonii, zainwestowała pieniądze w celu udaremnienia etykietowania produktów zawierających GMO, ma niepokojącą etykę związaną z produktami dla niemowląt i wdrożyła cyber armię by monitorowała internet pod kontem krytycznych dyskusji na jej temat w mediach społecznościowych.

“dostęp do wody nie jest powszechnym prawem.”
Nie jest też prawem człowieka. Więc jeśli prywatyzacja jest odpowiedzią, to czy jest to spółka, w której społeczeństwo powinno pokładać zaufanie?


To jest najwyraźniej firma, której powinniśmy ufać przy zarządzaniu naszą wodą, pomimo faktów, że duże rozlewnie takie jak Nestlé są odpowiedzialne za tworzenie niedoborów
Duże międzynarodowe firmy produkujące napoje dostają zazwyczaj uprawnienia do wykonywania odwiertów (a nawet dostają ulgi podatkowe) w odróżnieniu do obywateli, ponieważ tworzenie nowych miejsc pracy, jest najwyraźniej bardziej istotne dla samorządów niż prawa dostępu do wody dla innych obywateli płacących podatki.
Te firmy, takie jak Coca Cola i Nestle (które butelkują w podmiejskim ujęciu wodnym w Michigan pod nazwą Poland Spring) wypompowały miliony litrów, pozostawiając społeczeństwo z problemami braków wody.
https://globalna.info/2021/02/24/monopo ... czlowieka/
https://rebel.neon24.pl/post/93850,pryw ... -czlowieka
Ciekawe czy uda im się sprywatyzować powietrze?
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 17 mar 2021, 10:35

Dr Weston Price w poszukiwaniu zdrowia - napisy PL
https://www.youtube.com/watch?v=v-R3fkQRnTo&t=9s
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Paula » 27 mar 2021, 10:19

"Napromienianie żywności to kontrowersyjna metoda konserwacji opracowana w drugiej połowie ubiegłego wieku. Poddawanie produktów spożywczych działaniu energii jonizującej zasadniczo ma na celu ich ochronę przed procesami rozpadu oraz przedłużenie ich żywotności na sklepowych półkach. Ogółem chodzi o szeroko pojęte ograniczenie strat żywności powodowanych psuciem. Ciemna strona tej metody przyćmiewa jednak „zalety” wiecznej świeżości…"
https://www.odkrywamyzakryte.com/naprom ... -zywnosci/
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 27 mar 2021, 17:38

To miedzy innymi dlatego warzywa od uczciwego polskiego rolnika są bezpieczniejsze i wartościowsze....
Napromieniona żywność może stracić od 5% do 80% zawartości witamin oraz innych składników odżywczych, stając się jedynie posiłkiem dostarczającym „pustych” kalorii.
Wielkość strat zależy od dawki napromieniowania i długości czasu przechowywania.
Szczególnie wrażliwe na promieniowanie jonizujące są witaminy: A, C, E, K, B1 oraz inne witaminy z grupy B.
Poza tym napromienianie uszkadza naturalne enzymy trawienne występujące w surowej żywności, co oznacza, że organizm musi ciężej pracować, aby je strawić.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 27 mar 2021, 18:42

„Unijne dyrektywy w sprawie napromieniania żywności” i przykładowe sprawozdanie za 2016-2017 z którego wynika że
- Główne towary poddane napromienianiu:
żabie udka (57 %) oraz suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne (20,77 %)

Główne miejsce napromieniania:
Belgia (68 %) i Niderlandy (13 %)

https://ec.europa.eu/transparency/regdo ... PART-1.PDF

I znów muszę coś napomknąć o roli naukowców :roll:
"W połowie lat 60-tych kilka tysięcy funtów napromieniowanego bekonu wysłano do Wietnamu, aby żołnierze amerykańscy mogli odnieść korzyści z najnowszych osiągnięć tej technologii. Jednak już w 1968 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) wycofała pozwolenie dotyczące napromieniowania żywności dla armii. Miało to związek z testami na zwierzętach laboratoryjnych, karmionych taką żywnością. Umierały one przedwcześnie, zapadały na choroby nowotworowe i miały problemy z reprodukcją. Był to dopiero początek badań nad takimi produktami spożywczymi – wyniki kolejnych były coraz bardziej niepokojące. W 1972 roku naukowcy wykryli nową grupę związków chemicznych, oznaczanych 2ACB, które występują tylko w napromieniowanych produktach spożywczych. Dalsze badania potwierdziły nie tylko to, że poddawanie pewnych tłuszczów działaniu jonizującej radiacji prowadzi do powstawania związków z grupy 2ACB, ale także ich toksyczność. Dzięki funduszom pochodzących z Unii Europejskiej, naukowcy z Francji i Niemiec wykazali, że 2ACB mogą prowadzić do nowotworów jelita grubego u szczurów oraz do uszkodzeń genetycznych i zaburzeń komórkowych. Podsumowując prawie 50 lat badań na zwierzętach, można stwierdzić, że napromieniowana żywność nie służyła im. Oprócz wymienionych już wyżej problemów zdrowotnych, zwierzęta miały także słabszy system immunologiczny, zdarzały się przypadki zahamowania wzrostu i wylewów wewnętrznych.
Jednak te wyniki badań nie przekonały FDA, która w latach 80-tych i 90-tych rozszerzyła listę produktów żywnościowych, jakie wolno poddawać jonizującej radiacji.
I tak w połowie lat 80-tych napromieniowanie zyskało uznanie jako technologia opóźniająca dojrzewanie owoców i warzyw, usprawniająca ich odrobaczanie oraz przedłużająca przydatność do spożycia. Kilka lat później napromieniowanie żywności uznano za dobry sposób walki z salmonellą i innymi bakteriami mogącymi występować w żywności.
Krytycy tego procederu zarzucają FDA, że decyzje oparte były tylko na siedmiu badaniach naukowych, które dzisiaj są przestarzałe, a ich wyniki – niejednoznaczne. Pominięte zostały ostrzeżenia niezależnych naukowców, że napromieniowanie obniża zawartość witamin w produktach żywnościowych, a wydłużenie okresu przydatności do spożycia oznacza mniejszą wartość odżywczą."
Awatar użytkownika
Bow1
Specjalista
Posty: 381
Rejestracja: 30 kwie 2016, 3:14
Lokalizacja: Jezioro Dadaj

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Bow1 » 29 mar 2021, 23:53

Dobrze się bawię.

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości