TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Paula » 30 mar 2021, 9:56

"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 06 kwie 2021, 19:48

definicja Technokracji z 1938 roku:
„Technokracja jest nauką o inżynierii społecznej, naukowym działaniu całego społecznego mechanizmu produkcji i dystrybucji dóbr i usług dla całej populacji”.

Chińscy technokraci: zapomnijcie o rolnikach, przyszłość to szklarnie
https://wolna-polska.pl/wiadomosci/chin ... ie-2021-04
https://www.nextbigfuture.com/2021/04/5 ... doors.html
Jako technokracja Chiny aspirują do tego, by być najbardziej wyrafinowanym, wydajnym i kontrolowanym krajem na świecie.
Przeniesienie całej produkcji żywności do szklarni zlikwiduje tradycyjne rolnictwo, oferując dokładną kontrolę nad produkcją i konsumpcją.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 07 kwie 2021, 9:30

Czy genetycznie modyfikowana żywność powinna być wprowadzana do łańcucha pokarmowego?
GMO - czyli genetycznie modyfikowany organizm, inaczej transgeniczny oznacza sztuczne wstawienie obcego genu do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice międzygatunkowe, np. wstawiając geny zwierząt do rośliny i vice versa.
Naukowcy wykorzystują techniki biologii molekularnej m.in. takie, jak wprowadzenie wektorowego wirusa lub wstrzelenie genu za pomocą działa genowego pomiędzy geny docelowego organizmu do zmiany jego genomu.
http://www.macierz.org.pl/artykuly/zdro ... y_gmo.html
„Małe” zmiany dokonane za pomocą edycji genów powodują poważne deformacje roślin
Nowe badanie wskazuje na niezamierzone skutki edycji genów u roślin i potencjalne negatywne skutki dla ekosystemów
Badanie, którego autorem jest dr Katharina Kawall, wykorzystuje przykład lnianki siewnej (Camelina sativa), rośliny bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Redaktorzy genów zastosowali aplikację CRISPR / Cas, aby zwiększyć ilość kwasu oleinowego w nasionach lnianki i zmniejszyć ilość łatwo utleniających się kwasów tłuszczowych. Miało to na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia oleju ekstrahowanego z lnianki.
Drastyczne wady rozwojowe lnianki z edycją genów
https://www.gmwatch.org/en/news/latest- ... tems-study
https://enveurope.springeropen.com/arti ... 21-00482-2

Większość Europejczyków chce, aby żywność modyfikowana genetycznie - w tym zmodyfikowana genetycznie - była oznaczana
86% chce etykietowania żywności zmodyfikowanej genetycznie, podczas gdy 68% osób, które słyszały o nowych technikach GM, takich jak CRISPR, chce etykietowania żywności wyprodukowanej z ich wykorzystaniem
Martin Häusling, rzecznik ds. Polityki rolnej Grupy Zieloni / EFA i sprawozdawca pomocniczy ds. Wspólnej polityki rolnej w głównym komitecie ds. Polityki rolnej, powiedział:
https://www.gmwatch.org/en/news/latest- ... e-labelled

„Jeśli do wytworzenia produktu wykorzystano inżynierię genetyczną, należy to wyraźnie zaznaczyć na tym produkcie. Komisja Europejska musi szanować wolę konsumentów w zakresie przejrzystości w zakresie żywności zmodyfikowanej genetycznie, w tym żywności wyprodukowanej przy użyciu nowych metod zmodyfikowanych genetycznie. Żądamy tego samego zasady wydawania zezwoleń i etykietowania mają zastosowanie do wszystkich rodzajów GMO. Ochrona konsumenta oznacza wolność wyboru i przejrzystość w zakresie tego, czy nasza żywność została wyprodukowana przy użyciu inżynierii genetycznej, niezależnie od tego, czy zastosowano stare czy nowe metody GMO ”.
Produkty stworzone przy użyciu nowych technik inżynierii genetycznej są objęte przepisami UE dotyczącymi autoryzacji i etykietowania GMO. Jednak firmy nasienne, takie jak Bayer i BASF, domagają się wyłączenia żywności wyprodukowanej przy użyciu CRISPR i podobnych technik GM. Komisja Europejska ogłosiła, że ​​pod koniec kwietnia przedstawi badanie dotyczące nowych technik inżynierii genetycznej i obiecała rozszerzenie zasad etykietowania żywności w swojej strategii „Od pola do stołu”.
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 10 kwie 2021, 12:41

CZY JEDZENIE MIĘSA ZABIJA ? dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk, kardiolog interwencyjny.
calkiem rozsadny lekarz i rozumie co i jak :)
https://www.youtube.com/watch?v=QqmSUWkk-dg
Awatar użytkownika
Paula
Posty: 729
Rejestracja: 19 lis 2018, 14:23

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: Paula » 15 kwie 2021, 8:20

"Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywności to zbiór informacji, które Komisja Kodeksu Żywnościowego stworzyła w celu "ochrony zdrowia konsumentów oraz praktykowania uczciwego handlu". Zawiera wszelkie normy żywnościowe przyjęte na skalę międzynarodową, które mają podobno chronić zdrowie i interesy konsumentów. W rzeczywistości kodeks ten ogranicza m.in. nasze prawo dostępności do witamin, ziół i naturalnych terapii oraz daje zielone światło globalnemu wprowadzaniu na rynek genetycznie modyfikowanej żywności."
https://www.tajemnice-swiata.pl/codex-alimentarius/
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 18 kwie 2021, 21:36

Wielki Reset. Czy będzie na stole jedzenie? - Jadwiga Łopata i Julian Rose
https://www.facebook.com/niezaleznatele ... 669470830/
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi.
Jej prezes Sir Julian Rose, to angielski szlachcic i posiadacz ziemski, zakochany w polskiej kulturze i tradycji oraz polskim środowisku przyrodniczym. Zafascynowany pracowitością, zaradnością i umiejętnościami polskich rolników, którzy „jak trzeba to sobie z każdym problemem sami poradzą” (naprawdę tak powiedział).
I Jego żona, która tę miłość do Polski zaszczepiła, Pani Jadwiga Łopata, pierwsza polska laureatką prestiżowej Nagrody Goldmana (zwanej ekologicznym Noblem).
Dotyczy: bezpieczeństwa żywnościowego Polski, ochrony środowiska, zdrowia i wolności Rodaków
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 18 kwie 2021, 21:40

WYŚLIJ PETYCJĘ O PRAWO DO PRAWDZIWEGO JEDZENIA
http://icppc.pl/index.php/pl/broniz-zyw ... du-rp.html
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 19 kwie 2021, 22:20

Warto posłuchać bo nic nie jest takie jak nam przedstawiają - jak zwykle chytre lisy kręca się koło kurnika
Żywność genetycznie modyfikowana dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej. Trwa lobbing!
https://www.youtube.com/watch?v=Eh3zTmuWc8I

Filmik z kanału Uszi omawia nast. żrodła
Rynek żywności czeka trzęsienie ziemi. Komisja Europejska ma plan
https://businessinsider.com.pl/twoje-pi ... ej/gqeqvtg
Od pola do stołu
Nasza żywność, nasze zdrowie, nasza planeta, nasza przyszłość

https://ec.europa.eu/info/strategy/prio ... rm-fork_pl
Pliki CRISPR ujawniają taktyki lobbingu w celu deregulacji nowych GMO
https://corporateeurope.org/en/2021/03/ ... s-new-gmos

https://extranet.greens-efa.eu/public/media/file/1/6910
https://ec.europa.eu/food/plant/gmo/mod ... hniques_en
https://friendsoftheearth.eu/wp-content ... r-GMOs.pdf

W ramach projektu badawczego GENEinnovate przeprowadzono ankietę dotyczącą postaw norweskich konsumentów wobec korzystania z edycji genomu w norweskim rolnictwie i akwakulturze. W kwestionariuszu ankiety, GENEinnovate skupiło się na kwestiach, które mają zastosowanie i są istotne dla norweskich warunków i konsumentów w tym kraju.
57 procent uczestników badania twierdzi, że ma pewne, niewielkie lub żadne przekonanie, że zatwierdzone GMO są bezpieczne do spożycia i są bezpieczne dla środowiska.
Ponad połowa (56 procent) obawia się (nieznacznie lub bardzo), że GMO mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia po spożyciu,
a jeszcze więcej (60 procent) obawia się, że GMO stanowią zagrożenie dla środowiska.

https://genok.com/arkiv/10469/
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 19 kwie 2021, 22:50

Polecam książkę Prof S. Wiąckowskiego
GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANE ORGANIZMY. OBIETNICE I FAKTY.
Materiały zawarte w przedstawianej książce wyjaśniają przyczyny niechęci do produktów inżynierii genetycznej na świecie, a przede wszystkim uzasadniają stanowisko Polski jako kraju chcącego być wolnym od GMO. Nie jest ono negatywne wobec wszelkiej biotechnologii jako nauki, ale wobec procederu stosowanego przez wielkie korporacje i masowej, nieuczciwej propagandy, niestety, powtarzanej też przez zwolenników inżynierii genetycznej w Polsce.
Prof. zw. dr hab. inż. Stanisław Wiąckowski jest autorem około 500 publikacji naukowych i popularnonaukowych.
Za prowadzone prace był wielokrotnie nagradzany np. przez wydział rolnictwa USA oraz Ministra Edukacji Narodowej.
W 1989 roku został wybrany do Sejmu RP, gdzie przewodniczył Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.
Był delegatem polskiego Sejmu do Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w Strasburgu, twórcą i przewodniczącym pierwszego w dziejach polskiego parlamentaryzmu Ekologicznego Klubu Parlamentarnego oraz doradcą Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.
Książka dostępna on-line na:
https://www.scribd.com/doc/7737982/Gene ... ce-i-Fakty
sowka
Posty: 1722
Rejestracja: 25 maja 2016, 22:36

Re: TRANSFORMACJA ŻYWIENIOWA

Postautor: sowka » 19 kwie 2021, 23:15

PREZENTACJA
Żywność modyfikowana genetycznie - obietnice i rzeczywistość, szansa czy zagrożenie  prof.dr.hab.Tadeusz P. Żarski
http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.p ... _zarsk.pdf

Wróć do „Medycyna komplementara/ Biologia/ Biochemia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości