KWAS HUMINOWY
: 16 kwie 2021, 19:53
Kwasy huminowe i ich lecznicze działanie jest znane już od tysięcy lat. W dawnych czasach były stosowane jako naturalny środek przeciwwirusowy oraz naturalny antybiotyk.
Kwasy huminowe, część z nich, jest wchłaniana do organizmu, co powoduje zwiększenie energii, działa antywirusowo, wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie detoksykacyjne.
Pozostała część zostanie w jelitach, gdzie potem kwasy huminowe są w stanie zapobiegać biegunkom i innym problemom trawiennym.
Pożyteczne kwasy huminowe odgrywają istotną rolę w ochronie przewodu pokarmowego, wytwarzając na ścianach jelita cienką warstwę ochronną, która chroni przed infekcjami i działaniem toksyn. W przypadku stanów zapalnych lub ran wspomaga szybkie gojenie. Dzięki tej ochronnej powłoce zmniejsza się wpływ impulsów nerwowych w jelicie, co łagodzi ból i poprawia pracą jelit.
Kwasy huminowe posiadają również inne właściwości, przede wszystkim, usuwają toksyny oraz substancje szkodliwe dla organizmu. Normalne stosowanie nie wpływa na równowagę składników odżywczych.
Kwasy huminowe hamują wzrost bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym, stymulują działanie i regulują równowagę flory jelitowej oraz Wykorzystują niektóre substancje i wiążąc się z nimi usuwają nagromadzone toksyny.
W literaturze międzynarodowej opisano wiele istotnych właściwości fizjologicznych kwasów huminowych:
Działanie antyoksydacyjne: Ze względu na ich specjalne zdolności są w stanie utrzymać chemiczną równowagę organizmu. Wyjątkowo efektywnie wiążą się ze sobą wolne rodniki w organizmie, które wywołują szereg chorób. Wolne rodniki mogą uszkodzić białka i DNA, a to powoduje zmiany w strukturze, co jest przyczyną mutacji. Zmutowane komórki nie są w stanie spełniać niektórych dotychczasowych funkcji lub zaistnieje ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Jest to szczególnie ważne, ponieważ niektóre badania epidemiologiczne wskazują na znaczący brak antyoksydantów wśród ludności na świecie;
Enzym zwiększa działalność: Enzymy i witaminy odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Biorą udział w produkcji energii, uczestniczą w różnych procesach metabolicznych i syntezy komórek. Kwasy huminowe uaktywniają reakcje enzymatyczne.
Działanie antystresowe: Kwasy huminowe wpływają na hormony stresu produkowane przez nadnercza, wpływ adrenaliny i noradrenaliny. Zbyt wysoki poziom tych hormonów oznacza intensywny stres. Kwasy huminowe wiążą nadmiar hormonów, tak więc nie dostaną się one do komórek i nie może zwiększać się ich aktywność.
Działanie antywirusowe: antywirusowe działanie kwasów huminowych jest w medycynie znane już od dawna. Kwasy huminowe są prawdopodobnie jednym z najbardziej aktywnych składników pochodzących z natury.
Działanie komórkowe: zwiększa przepuszczalność ścian komórkowych, pomagając nieorganicznym minerałom w przejściu przez błonę komórkową.
Działanie chelatujące: kwasy huminowe odznaczają się zdolnością do chemicznego wiązania się z metalami i minerałami w naszym ciele (wiązania chelacyjne), a mianowicie wiążą mikroelementy, które są przekształcane na związki organiczne, które w ten sposób są absorbowane do komórek.
Wykorzystanie składników mineralnych: Spełniają one w organizmie rolę substancji regulujących przemianę materii oraz są materiałem budulcowym. Utrzymanie fizjologicznej równowagi w organizmie zależy od optymalnej ilości minerałów.
Działanie detoksykacyjne: Ze względu na chemiczną strukturę kwasy huminowe posiadają zdolność oddziaływania z niektórymi związkami. Na przykład, jeżeli podczas radioterapii, chemioterapii gromadzą się w organizmie toksyny, metale ciężkie i substancje radioaktywne, wiążą je w nierozpuszczalną masę i wydalają z organizmu.
Działanie immunostymulujące: wspomagają funkcje układu odpornościowego, stymulują produkcję przeciwciał oraz zwiększają aktywność białych krwinek.
Mają zdolności regeneracyjne dla wątroby: wspierają odbudowę komórek wątroby. Poprawiają ogólną funkcjonalność, zapobiegając wielu chorobom wątroby.
Działanie przeciwbakteryjne: stymuluje funkcjonowanie pożytecznych bakterii, tym samym uniemożliwiając wzrost szkodliwych bakterii.
Działanie przeciwzapalne (takie jak zapalenie stawów)
Wpływ na produkcję czerwonych krwinek: według niektórych badań poprawiają transport tlenu w czerwonych krwinkach, co znacznie wpływa na ogólne samopoczucie i witalność.
https://www.oczyszczanie-organizmu.com/kwasy-huminowe
W chwili obecnej nie możemy już polegać na wartości odżywczej spożywanych pokarmów. Niedobór witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w owocach i warzywach spowodowany jest nadmiernym uprzemysłowieniem oraz coraz mniejszą ilością mikroelementów w glebie. Niedożywienie roślin mikroelementami najczęściej jednak wynika z niekorzystnych warunków w środowisku glebowym.
Z tego powodu brak mikroelementów w glebie pojawia się także na końcu łańcucha pokarmowego w organizmie ludzkim. Według niektórych naukowców, brak mikroelementów ma bardzo negatywne skutki wywołując szereg tzw chorób cywilizacyjnych jak np. (alergie, stres, różne dolegliwości systemu odpornościowego, nowotwory, nadwaga i wiele innych wciąż nierozpoznanych chorób)
Niedobór mikroelementów i minerałów w organizmie przede wszystkim ogranicza aktywność enzymów i zmniejsza skuteczność witamin. Stosowanie różnego rodzaju preparatów witaminowych może być całkowicie nieskuteczne jeżeli w organizmie brakuje mikroelementów.
Witalna gleba bogata w związki mineralne znajduje się już tylko w głębszych warstwach powierzchni ziemskiej w formie substancji humusowych, ale dzięki ekspansji nowych biotechnologii jest bardziej dostępna.
KWAS HUMINOWY – UKRYTY MINERAŁ POLSKI KTÓREGO PRAGNIE ARABIA SAUDYJSKA.
https://globalna.info/2020/10/09/kwas-h ... saudyjska/
Aby ziemia była urodzajna, potrzebna jest próchnica, której najważniejszymi składnikami są kwasy humusowe.
Należą do nich kwasy huminowe, kwasy ulminowe i kwas fulwowe. Są to wielkocząsteczkowe związki organiczne o składzie zależnym od związków organicznych z których powstają. Ich budowa, jako bardzo złożona i różnorodna nie jest do końca poznana.
Kwasy huminowe są trudno rozpuszczalne w wodzie i najczęściej występują w postaci koloidów. Nadają glebie ciemny kolor. Ich rola w tworzeniu próchnicy jest nie do przecenienia. Nie tylko dlatego, że zawierają środki odżywcze dla roślin, takie jak azot, magnez, wapń, fosfor, siarkę i inne, które w miarę postępującej mineralizacji stają się dostępne dla roślin.
Również dlatego że powodują sklejanie, łączenie cząstek glebowych w grudki i ziarenka, które są nie tylko w znacznym stopniu odporne na wymywanie przez wodę ale również ją zatrzymują. Gleba jest dzięki nim pulchna i chłonna. Powoduje to zatrzymywanie składników pokarmowych i wilgoci, jednocześnie nie utrudniając dostępu powietrza. Są to wyjątkowo korzystne warunki zarówno dla roślin jak i niezbędnych drobnoustrojów.
Zawartość kwasów huminowych nawet w urodzajnej glebie jest niewielka – setne części procenta, a wpływ na jej urodzajność ogromny. Niewiele tego kwasu potrzeba aby nawet z pustyni zrobić wyjątkowo urodzajne tereny. Zwłaszcza, że umożliwiają również bezpośrednie pobieranie pary wodnej z pustynnego powietrza.
Jak udowodniły badania nawet sceptycznej do tych rozwiązań Akademii Rolniczej, zastosowanie kwasu huminowego z nawozami siarkowymi i uzupełnieniu do właściwego poziomu trzech znanych podstawowych składników nawozowych sprawia, że plony są trzy, a nawet cztery razy wyższe. Dodatkowo kwas huminowy ma właściwości ochronne przed niektórymi pasożytami.
A TAK W TEMACIE DODATKOWO
Właścicielem technologii kompleksowej ekstrakcji kwasu huminowego w podziemnym procesowaniu węgla brunatnego i związanym z nią patentów jest POLAK Profesor Bohdan Żakiewicz, nominowany do Nagrody Nobla w dwóch kategoriach na rok 2010 w związku z tą i innymi technologiami.
" Sukcesy prof. Bohdana Żakiewicza, osiągnięte w czasie 60-letniej międzynarodowej kariery, nie mają sobie równych we współczesnym świecie. W Polsce niestety wie o tym bardzo wąskie grono specjalistów. Wydaje się to dziwne, zważywszy na to, jak wielką wagę przykłada się w Polsce do bezpieczeństwa energetycznego. Świadczą o tym dyskusje o konieczności budowania elektrowni jądrowych czy problemach górnictwa.
Mimo że dostęp do energii geotermicznej mamy najłatwiejszy w Europie, a nasz rodak jest najważniejszym na świecie wynalazcą w tej dziedzinie, wiedza na ten temat i zainteresowanie nią w Polsce nie są rozpowszechniane. Nic dziwnego. Jej pozyskiwanie może doprowadzić do niezależności energetycznej i może wiązać się z utratą ogromnych zysków dla niektórych lobby. Może właśnie dlatego ta informacja zwłaszcza u nas się nie pojawia?
Kilka groszy za kilowatogodzinę, taka powinna być cena energii elektrycznej - prof. Bohdan Żakiewicz
https://www.youtube.com/watch?v=IbAPuukmZfc&t=7s
Kwasy huminowe, część z nich, jest wchłaniana do organizmu, co powoduje zwiększenie energii, działa antywirusowo, wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie detoksykacyjne.
Pozostała część zostanie w jelitach, gdzie potem kwasy huminowe są w stanie zapobiegać biegunkom i innym problemom trawiennym.
Pożyteczne kwasy huminowe odgrywają istotną rolę w ochronie przewodu pokarmowego, wytwarzając na ścianach jelita cienką warstwę ochronną, która chroni przed infekcjami i działaniem toksyn. W przypadku stanów zapalnych lub ran wspomaga szybkie gojenie. Dzięki tej ochronnej powłoce zmniejsza się wpływ impulsów nerwowych w jelicie, co łagodzi ból i poprawia pracą jelit.
Kwasy huminowe posiadają również inne właściwości, przede wszystkim, usuwają toksyny oraz substancje szkodliwe dla organizmu. Normalne stosowanie nie wpływa na równowagę składników odżywczych.
Kwasy huminowe hamują wzrost bakterii patogennych w przewodzie pokarmowym, stymulują działanie i regulują równowagę flory jelitowej oraz Wykorzystują niektóre substancje i wiążąc się z nimi usuwają nagromadzone toksyny.
W literaturze międzynarodowej opisano wiele istotnych właściwości fizjologicznych kwasów huminowych:
Działanie antyoksydacyjne: Ze względu na ich specjalne zdolności są w stanie utrzymać chemiczną równowagę organizmu. Wyjątkowo efektywnie wiążą się ze sobą wolne rodniki w organizmie, które wywołują szereg chorób. Wolne rodniki mogą uszkodzić białka i DNA, a to powoduje zmiany w strukturze, co jest przyczyną mutacji. Zmutowane komórki nie są w stanie spełniać niektórych dotychczasowych funkcji lub zaistnieje ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Jest to szczególnie ważne, ponieważ niektóre badania epidemiologiczne wskazują na znaczący brak antyoksydantów wśród ludności na świecie;
Enzym zwiększa działalność: Enzymy i witaminy odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Biorą udział w produkcji energii, uczestniczą w różnych procesach metabolicznych i syntezy komórek. Kwasy huminowe uaktywniają reakcje enzymatyczne.
Działanie antystresowe: Kwasy huminowe wpływają na hormony stresu produkowane przez nadnercza, wpływ adrenaliny i noradrenaliny. Zbyt wysoki poziom tych hormonów oznacza intensywny stres. Kwasy huminowe wiążą nadmiar hormonów, tak więc nie dostaną się one do komórek i nie może zwiększać się ich aktywność.
Działanie antywirusowe: antywirusowe działanie kwasów huminowych jest w medycynie znane już od dawna. Kwasy huminowe są prawdopodobnie jednym z najbardziej aktywnych składników pochodzących z natury.
Działanie komórkowe: zwiększa przepuszczalność ścian komórkowych, pomagając nieorganicznym minerałom w przejściu przez błonę komórkową.
Działanie chelatujące: kwasy huminowe odznaczają się zdolnością do chemicznego wiązania się z metalami i minerałami w naszym ciele (wiązania chelacyjne), a mianowicie wiążą mikroelementy, które są przekształcane na związki organiczne, które w ten sposób są absorbowane do komórek.
Wykorzystanie składników mineralnych: Spełniają one w organizmie rolę substancji regulujących przemianę materii oraz są materiałem budulcowym. Utrzymanie fizjologicznej równowagi w organizmie zależy od optymalnej ilości minerałów.
Działanie detoksykacyjne: Ze względu na chemiczną strukturę kwasy huminowe posiadają zdolność oddziaływania z niektórymi związkami. Na przykład, jeżeli podczas radioterapii, chemioterapii gromadzą się w organizmie toksyny, metale ciężkie i substancje radioaktywne, wiążą je w nierozpuszczalną masę i wydalają z organizmu.
Działanie immunostymulujące: wspomagają funkcje układu odpornościowego, stymulują produkcję przeciwciał oraz zwiększają aktywność białych krwinek.
Mają zdolności regeneracyjne dla wątroby: wspierają odbudowę komórek wątroby. Poprawiają ogólną funkcjonalność, zapobiegając wielu chorobom wątroby.
Działanie przeciwbakteryjne: stymuluje funkcjonowanie pożytecznych bakterii, tym samym uniemożliwiając wzrost szkodliwych bakterii.
Działanie przeciwzapalne (takie jak zapalenie stawów)
Wpływ na produkcję czerwonych krwinek: według niektórych badań poprawiają transport tlenu w czerwonych krwinkach, co znacznie wpływa na ogólne samopoczucie i witalność.
https://www.oczyszczanie-organizmu.com/kwasy-huminowe
W chwili obecnej nie możemy już polegać na wartości odżywczej spożywanych pokarmów. Niedobór witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w owocach i warzywach spowodowany jest nadmiernym uprzemysłowieniem oraz coraz mniejszą ilością mikroelementów w glebie. Niedożywienie roślin mikroelementami najczęściej jednak wynika z niekorzystnych warunków w środowisku glebowym.
Z tego powodu brak mikroelementów w glebie pojawia się także na końcu łańcucha pokarmowego w organizmie ludzkim. Według niektórych naukowców, brak mikroelementów ma bardzo negatywne skutki wywołując szereg tzw chorób cywilizacyjnych jak np. (alergie, stres, różne dolegliwości systemu odpornościowego, nowotwory, nadwaga i wiele innych wciąż nierozpoznanych chorób)
Niedobór mikroelementów i minerałów w organizmie przede wszystkim ogranicza aktywność enzymów i zmniejsza skuteczność witamin. Stosowanie różnego rodzaju preparatów witaminowych może być całkowicie nieskuteczne jeżeli w organizmie brakuje mikroelementów.
Witalna gleba bogata w związki mineralne znajduje się już tylko w głębszych warstwach powierzchni ziemskiej w formie substancji humusowych, ale dzięki ekspansji nowych biotechnologii jest bardziej dostępna.
KWAS HUMINOWY – UKRYTY MINERAŁ POLSKI KTÓREGO PRAGNIE ARABIA SAUDYJSKA.
https://globalna.info/2020/10/09/kwas-h ... saudyjska/
Aby ziemia była urodzajna, potrzebna jest próchnica, której najważniejszymi składnikami są kwasy humusowe.
Należą do nich kwasy huminowe, kwasy ulminowe i kwas fulwowe. Są to wielkocząsteczkowe związki organiczne o składzie zależnym od związków organicznych z których powstają. Ich budowa, jako bardzo złożona i różnorodna nie jest do końca poznana.
Kwasy huminowe są trudno rozpuszczalne w wodzie i najczęściej występują w postaci koloidów. Nadają glebie ciemny kolor. Ich rola w tworzeniu próchnicy jest nie do przecenienia. Nie tylko dlatego, że zawierają środki odżywcze dla roślin, takie jak azot, magnez, wapń, fosfor, siarkę i inne, które w miarę postępującej mineralizacji stają się dostępne dla roślin.
Również dlatego że powodują sklejanie, łączenie cząstek glebowych w grudki i ziarenka, które są nie tylko w znacznym stopniu odporne na wymywanie przez wodę ale również ją zatrzymują. Gleba jest dzięki nim pulchna i chłonna. Powoduje to zatrzymywanie składników pokarmowych i wilgoci, jednocześnie nie utrudniając dostępu powietrza. Są to wyjątkowo korzystne warunki zarówno dla roślin jak i niezbędnych drobnoustrojów.
Zawartość kwasów huminowych nawet w urodzajnej glebie jest niewielka – setne części procenta, a wpływ na jej urodzajność ogromny. Niewiele tego kwasu potrzeba aby nawet z pustyni zrobić wyjątkowo urodzajne tereny. Zwłaszcza, że umożliwiają również bezpośrednie pobieranie pary wodnej z pustynnego powietrza.
Jak udowodniły badania nawet sceptycznej do tych rozwiązań Akademii Rolniczej, zastosowanie kwasu huminowego z nawozami siarkowymi i uzupełnieniu do właściwego poziomu trzech znanych podstawowych składników nawozowych sprawia, że plony są trzy, a nawet cztery razy wyższe. Dodatkowo kwas huminowy ma właściwości ochronne przed niektórymi pasożytami.
A TAK W TEMACIE DODATKOWO
Właścicielem technologii kompleksowej ekstrakcji kwasu huminowego w podziemnym procesowaniu węgla brunatnego i związanym z nią patentów jest POLAK Profesor Bohdan Żakiewicz, nominowany do Nagrody Nobla w dwóch kategoriach na rok 2010 w związku z tą i innymi technologiami.
" Sukcesy prof. Bohdana Żakiewicza, osiągnięte w czasie 60-letniej międzynarodowej kariery, nie mają sobie równych we współczesnym świecie. W Polsce niestety wie o tym bardzo wąskie grono specjalistów. Wydaje się to dziwne, zważywszy na to, jak wielką wagę przykłada się w Polsce do bezpieczeństwa energetycznego. Świadczą o tym dyskusje o konieczności budowania elektrowni jądrowych czy problemach górnictwa.
Mimo że dostęp do energii geotermicznej mamy najłatwiejszy w Europie, a nasz rodak jest najważniejszym na świecie wynalazcą w tej dziedzinie, wiedza na ten temat i zainteresowanie nią w Polsce nie są rozpowszechniane. Nic dziwnego. Jej pozyskiwanie może doprowadzić do niezależności energetycznej i może wiązać się z utratą ogromnych zysków dla niektórych lobby. Może właśnie dlatego ta informacja zwłaszcza u nas się nie pojawia?
Kilka groszy za kilowatogodzinę, taka powinna być cena energii elektrycznej - prof. Bohdan Żakiewicz
https://www.youtube.com/watch?v=IbAPuukmZfc&t=7s