Ania zwróciła moją uwagę na temat przewlekłego bólu, który towarzyszy niektórym chorobom. W związku z tym chciałam Wam przybliżyć nieco pewną mało znaną naturalną substancję, która jak się okazuje może pomóc uśmierzyć ból( mam tu na myśli głównie ból przewlekły), jak również zmniejszyć stan zapalny. Chodzi o palmitoiloetanoloamid, czyli w skrócie PEA.
Teraz troszkę więcej szczegółów, Robaczki. Fragment pochodzi ze strony medycznyolej.org:
"Palmitoiloetanoloamid (N-palmitoiloetanoloamina lub PEA) to substancja tłuszczowa występującą naturalnie w żywych organizmach, która spełnia rolę przekaźnika i umożliwia „wzajemne przekazywanie sobie informacji” pomiędzy komórkami ustroju. Najwcześniejsze doniesienia o tym związku, choć nie był jeszcze wtedy znany, pochodzą z 1943 r., kiedy to Alvin F. Coburn i Lucile V. Moore odkryli związek między spożyciem jaj lub suplementacją wysuszonego żółtka jaja a częstością występowania gorączki reumatycznej (wywołanej zakażeniem paciorkowcami) wśród ubogich, nowojorskich dzieci. W późniejszych badaniach Coburn i współpracownicy potwierdzili, że wzbogacenie codziennej diety maluchów w żółtka jaj, przyczyniło się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na gorączkę reumatyczną.
W wyniku dalszych eksperymentów, w 1957 r. naukowcom z firmy Merck Sharp & Dome udało się wyizolować „potencjalnie leczniczy związek” z lecytyny sojowej, mączki pozyskiwanej z orzechów ziemnych i żółtka jaja. W kolejnych latach ustalono strukturę PEA, a następnie wykazano działanie przeciwzapalne tej substancji. W latach 70. XX wieku, na podstawie wstępnych badań klinicznych w Czechosłowacji, palmitoiloetanoloamid stał się substancją czynną produktu leczniczego pod nazwą Impulsin®, który w tamtych czasach był stosowany w profilaktyce i leczeniu ostrych zakażeń układu oddechowego u dzieci oraz dorosłych. W kolejnym dziesięcioleciu zaniechano dalszych badań nad PEA, dopiero na początku lat 90., laureatka Nagrody Nobla Rita Levi-Montalcini ponownie zwróciła uwagę badaczy na ten związek. Z przeprowadzonych przez Panią profesor badań wynikało, że PEA jest wewnątrzustrojowym regulatorem stanu zapalnego.
W tym samym czasie rozpoczęto poznawanie roli i poszczególnych elementów systemu endokanabinoidowego. Pomimo tego, że PEA jest strukturalnym analogiem anandamidu (dla przypomnienia- anandamid jest kannabinoidem naturalnie występującym w naszym organizmie), to nie wykazuje znaczącego powinowactwa do receptorów kannabinoidowych- CB1 i CB2, chociaż pierwotnie sugerowano, że może aktywować te receptory. Taki mechanizm działania może wynikać z tego, że PEA zmniejsza rozpad enzymatyczny anandamidu, więc tego ostatniego związku jest po prostu więcej. Anandamid może z kolei modulować stany zapalne i inne funkcje odpornościowe poprzez receptory CB2 lub TRPV1. Sam PEA działa również na receptor TRVP1, dobrze znany z wiązania kapsaicyny (związek pozyskiwany z papryczki chilli), który odgrywa istotną rolę w powstawaniu bólu. Najlepiej udokumentowanym mechanizmem działania PEA jest aktywność agonistyczna wobec receptorów PPARα, co potwierdza kilka badań in vitro i in vivo. Rola receptora PPARα jako kluczowego przekaźnika w różnych szlakach sygnalizacji zapalnej i bólowej w ośrodkowym układzie nerwowym oraz w tkankach obwodowych, jest powszechnie znana. Ponadto, receptory PPARα odgrywają rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych, syntezie endokannabinoidów, w tym samego PEA, oraz w regulacji równowagi dynamicznej pomiędzy neuroprzekaźnikami dopaminą i acetylocholiną w mózgu.
Coraz większa liczba danych przedklinicznych (badania in vitro i in vivo) dotyczy istotnego potencjału terapeutycznego związku, w szczególności w dziedzinie leczenia bólu i stanu zapalnego, w zaburzeniach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, a także w urazowym uszkodzeniu mózgu czy jego niedokrwieniu, stwardnieniu rozsianym i stwardnieniu zanikowym bocznym."