Masło czy margaryna
Re: Masło czy margaryna
niestety nawet najlepsze masło ze sklepu jest i tak kiepskie bo PASTERYZOWANE. Wiadomo, że lepsze to niż nic ale NAJ to takie pachnące oborą i serwatką
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Masło czy margaryna
"Składniki odżywcze zawarte w maśle
Witamina A w najlepiej przyswajalnej formie
Kwas laurynowy
Lecytyna — niezbędna do prawidłowego metabolizmu cholesterolu i zdrowia nerwów
Przeciwutleniacze
Witamina E
Witamina K2
Czynnik Wulzena — hormonopodobna substancja, która zapobiega zapaleniu i sztywności stawów (niszczona przez pasteryzację)
Kwasy tłuszczowe, zwłaszcza krótko- i średniołańcuchowe; idealny stosunek kwasów omega-3 do omega-6
Sprzężony kwas linolowy (CLA) — substancja przeciwnowotworowa, budująca mięśnie i wzmacniająca odporność
Witamina D
Minerały, w tym selen, mangan, chrom, cynk i miedź
Jod w wysoko przyswajalnej formie
Cholesterol
Kwas arachidonowy (AA) — funkcja mózgu i zdrowe błony komórkowe
Glikosfingolipidy — kwasy tłuszczowe chroniące przed infekcjami przewodu pokarmowego
Liczne badania potwierdzają, że spożywanie masła jest korzystne dla zdrowia. W systematycznym przeglądzie i metaanalizie dziewięciu publikacji, w tym 15 kohort z różnych krajów, zaobserwowano, że spożycie masła nie było istotnie związane z chorobami układu krążenia, chorobą wieńcową serca lub udarem. Natomiast zwiększone spożycie masła wiązało się ze mniejszą częstością występowania cukrzycy.
Bliższe spojrzenie na korzystne składniki znajdujące się w maśle
Wiele składników tłuszczu maślanego wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Jednym z najbardziej znanych jest CLA, który nie tylko ma właściwości przeciwnowotworowe, ale jest również zdrowy dla serca, ma działanie przeciwzapalne i zapobiega otyłości.
Masło zawiera również sfingolipidy, takie jak ceramidy, sfingomielina, cerebrozydy, sulfatydy i gangliozydy. Związki te wpływają na regulację komórek i mają działanie przeciwbakteryjne i immunomodulujące, jednocześnie hamując adsorpcję cholesterolu. Mają również potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Według Advances in Food and Nutrition Research:
„Po spożyciu sfingomielina jest przekształcana w ceramid przez sfingomielinazę. Ceramid jest trawiony do sfingozyny i wolnego kwasu tłuszczowego. Ceramid jest znany jako induktor apoptozy komórek nowotworowych. Spożywanie sfingomieliny zostało powiązane z zapobieganiem rakowi okrężnicy u myszy i ludzi”.
W maśle znajduje się również kwas masłowy, związek przeciwnowotworowy występujący w tłuszczu mleka. Kwas masłowy i jego sole, w tym maślan, są korzystne dla jelit i mają korzystny wpływ na homeostazę energetyczną, regulację układu odpornościowego, funkcjonowanie mózgu, a ponadto zmniejszają ryzyko otyłości i nowotworów. Kwas mirystynowy to długołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy również występujący w tłuszczu mleka.
Bierze udział w ważnych procesach metabolicznych, a jego umiarkowane spożycie może poprawić poziom kwasów tłuszczowych omega-3, co może prowadzić do poprawy zdrowia serca. Ponadto wykazuje właściwości immunomodulujące."
Informacje zaczerpnięte ze strony dr Mercoli
Witamina A w najlepiej przyswajalnej formie
Kwas laurynowy
Lecytyna — niezbędna do prawidłowego metabolizmu cholesterolu i zdrowia nerwów
Przeciwutleniacze
Witamina E
Witamina K2
Czynnik Wulzena — hormonopodobna substancja, która zapobiega zapaleniu i sztywności stawów (niszczona przez pasteryzację)
Kwasy tłuszczowe, zwłaszcza krótko- i średniołańcuchowe; idealny stosunek kwasów omega-3 do omega-6
Sprzężony kwas linolowy (CLA) — substancja przeciwnowotworowa, budująca mięśnie i wzmacniająca odporność
Witamina D
Minerały, w tym selen, mangan, chrom, cynk i miedź
Jod w wysoko przyswajalnej formie
Cholesterol
Kwas arachidonowy (AA) — funkcja mózgu i zdrowe błony komórkowe
Glikosfingolipidy — kwasy tłuszczowe chroniące przed infekcjami przewodu pokarmowego
Liczne badania potwierdzają, że spożywanie masła jest korzystne dla zdrowia. W systematycznym przeglądzie i metaanalizie dziewięciu publikacji, w tym 15 kohort z różnych krajów, zaobserwowano, że spożycie masła nie było istotnie związane z chorobami układu krążenia, chorobą wieńcową serca lub udarem. Natomiast zwiększone spożycie masła wiązało się ze mniejszą częstością występowania cukrzycy.
Bliższe spojrzenie na korzystne składniki znajdujące się w maśle
Wiele składników tłuszczu maślanego wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Jednym z najbardziej znanych jest CLA, który nie tylko ma właściwości przeciwnowotworowe, ale jest również zdrowy dla serca, ma działanie przeciwzapalne i zapobiega otyłości.
Masło zawiera również sfingolipidy, takie jak ceramidy, sfingomielina, cerebrozydy, sulfatydy i gangliozydy. Związki te wpływają na regulację komórek i mają działanie przeciwbakteryjne i immunomodulujące, jednocześnie hamując adsorpcję cholesterolu. Mają również potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Według Advances in Food and Nutrition Research:
„Po spożyciu sfingomielina jest przekształcana w ceramid przez sfingomielinazę. Ceramid jest trawiony do sfingozyny i wolnego kwasu tłuszczowego. Ceramid jest znany jako induktor apoptozy komórek nowotworowych. Spożywanie sfingomieliny zostało powiązane z zapobieganiem rakowi okrężnicy u myszy i ludzi”.
W maśle znajduje się również kwas masłowy, związek przeciwnowotworowy występujący w tłuszczu mleka. Kwas masłowy i jego sole, w tym maślan, są korzystne dla jelit i mają korzystny wpływ na homeostazę energetyczną, regulację układu odpornościowego, funkcjonowanie mózgu, a ponadto zmniejszają ryzyko otyłości i nowotworów. Kwas mirystynowy to długołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy również występujący w tłuszczu mleka.
Bierze udział w ważnych procesach metabolicznych, a jego umiarkowane spożycie może poprawić poziom kwasów tłuszczowych omega-3, co może prowadzić do poprawy zdrowia serca. Ponadto wykazuje właściwości immunomodulujące."
Informacje zaczerpnięte ze strony dr Mercoli
"W końcu wszystko będzie dobrze. Jeżeli nie jest dobrze, to jeszcze nie koniec."
Re: Masło czy margaryna
Sześć zdrowych nowinek o maśle
16 grudnia, 2011 Domer No Comments
TYTUŁ ORYGINAŁU:
Six very healthy things you should know about butter
Sześć bardzo zdrowych informacji, które powinniście wiedzieć o maśle.
Dzięki rządowej głupocie i propagandzie przemysłu spożywczego, masło stało się niesłusznie zaszufladkowane jako złoczyńca. Wciąż wielu lekarzy powie Ci iż jest to źródło wszelkiego zła w sensie otyłości, zaburzeń gospodarki lipidowej a nawet raka. Nie sposób znaleźć czegoś dalszego od prawdy. Masło nie powoduje chorób, a w rzeczywistości chroni nas przed nimi. Przykładowo, badanie przeprowadzone przez M.R.C. (Medical Research Council) pokazało, że mężczyźni jedzący masło maja o polowe mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca niż odpowiadająca im grupa jedząca margarynie.
Masło jest naszym sprzymierzeńcem, oto sześć powodów dlaczego tak jest:
1: Jest źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym który karmi pożyteczne bakterie jelitowe. Kiedy ktoś przechodzi na dietę mocno niskotłuszczowa , taka jak na zawody sylwetkowe, z powodu braku kwasu masłowego ich bakterie jelitowe doznają zakłócenia równowagi w swoich populacjach (Dysbiosis). W badaniach pokazano także iż kwas masłowy jest środkiem zapobiegawczym w zachorowaniu na raka.
2: Jest źródłem kwasu palmitooleinowego. Ten jednonienasycony kwas tłuszczowy zapewnia prawidłową komunikację komórkowa i ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe dzięki czemu broni nas przed infekcjami.
3: Zapobiega wolom tarczycowym. W jaki sposób ludzie żyjący w rejonach górzystych pozyskują jod? Jedząc masło! Bez wystarczającej zawartości jodu w diecie matki, rozwój kognitywny (poznawczy, intelektualny przyp. tłum.) dziecka jest zakłócony.
4: Wysoka zawartość selenu w maśle. Selen jest pierwiastkiem śladowym o silnych właściwościach przeciwutleniajacych. Ma decydujące znaczenie dla optymalnego funkcjonowania tarczycy i metabolizmu. Bez dostatecznej ilości selenu Twój układ odpornościowy jest bezsilny! Zawartość selenu w maśle przekracza wartości w kiełkach pszenicy czy w śledziach.
5: Masło ma decydujący wpływ na zdrowie kory nadnerczy i tarczycy. Dlaczego? Ponieważ forma witaminy A jaką zawiera jest wysoce biodostępna, dzięki czemu organizm z łatwością ja przyswaja.
6: Masło pomaga w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawów. Najwyraźniej masło zawiera czynnik przeciwsztywnoscowy również znany pod nazwa czynnik Wulzena. Otóż według Holenderskiego uczonego ów składnik odżywczy jest odpowiedzialny nie tylko za zapobieganie zwapnianiu się stawów, ale również twardnieniu tętnic oraz rozwoju zaćmy. Pasteryzacja pozbawia tego składnika, dlatego powinniście używać surowego masła by wykorzystać w pełni jego zalety.
Całość artykułu:
http://charlespoliquin.com/Blog/tabid/1 ... utter.aspx
https://kulturystyka.pl/szesc-zdrowych-nowinek-o-masle/
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Masło czy margaryna
Masło czy margaryna ?
wybieram masło
a to
masełko kokosowe jest przepyszne
https://wyszynscy-lab.pl/produkt/maslo- ... sminerals/
wybieram masło
a to
masełko kokosowe jest przepyszne
https://wyszynscy-lab.pl/produkt/maslo- ... sminerals/
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości