Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Trafiłem na forum w poszukiwaniu oleju z omega3. I właściwie zostałem z niczym. Stosowalem oliwę extra vergine z tzw marketu która (po przeczytaniu komentarzy bow1) zakładam że niema nic omega 3 lub 9% maks jak podają niektóre źródła. w necie jest kilka sklepów z niby świeżym olejem ale fakt że nikt nie powie skąd ziarno i jaka odmiana. Sprawdziłem ziarna siemienia które mam akurat w kuchni kraj pochodzenia Rosja i nic więcej. Czy macie jakiś pomysł jak odróżnić lub wybrać coś sensownego w oczekiwaniu na możliwość kupna zkt od bow1 (chyba jeszcze się mi da?). I kolejna rzecz. Czy oliwki są właściwie wartościowym pokarmem takie jakie mogę dostać w sklepie - w słoiku w zalewie.
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Adam pisze:Stosowalem oliwę extra vergine z tzw marketu która (po przeczytaniu komentarzy bow1) zakładam że niema nic omega 3 lub 9% maks jak podają niektóre źródła.
Przypuszczam, że jest w niej blisko zera omega-3. W sklepie kupisz wyłącznie oliwę rafinowaną itd a podczas takiej obróbki jest podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury. Prawdopodobnie większość kwasów omega-3 i znaczna część omega-6 zostało uszkodzonych.
Jeszcze raz przypomnę, że nie chodzi tylko o niewłaściwy bilans omega-3 do omega-6 ale również o uszkodzone wszystkie NNKT w tym omega-6.
Odnośnie ziarna siemienia lnianego to najlepsze jakie udało mi się zakupić jest odmiany szafir. Jest to ziarno brązowe z jasną obwódką na krawędziach. Zawartość omega-3 około 60% +/- 0.5%. Badałem na spektrometrze gazowym.
Spokojnie poczekaj na dobre ZKT. Do tej pory organizm jakoś sobie radził to miesiąc jeszcze wytrzyma, a braki, zapewniam Cię, szybko nadrobi.
Dobrze się bawię.
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Smalec gęsi taki z Kauflandu będzie dobry czy sobie darować?
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Pytanie o definicję słowa dobry.
Z mojego punktu widzenia:
- na pewno będzie lepszy aniżeli tłuszcze utwardzane, rafinowane
- na pewno będzie gorszy niż choćby kokosowy Bow1
Pytanie o jakość informacyjną tego smalcu i o Twój cel. Jeśli smażysz obecnie na czymś innym niż olej kokosowy, masło klarowane, bądź smalec, to na pewno będzie to krok w dobrym kierunku.
Z mojego punktu widzenia:
- na pewno będzie lepszy aniżeli tłuszcze utwardzane, rafinowane
- na pewno będzie gorszy niż choćby kokosowy Bow1
Pytanie o jakość informacyjną tego smalcu i o Twój cel. Jeśli smażysz obecnie na czymś innym niż olej kokosowy, masło klarowane, bądź smalec, to na pewno będzie to krok w dobrym kierunku.
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Anamcara chyba krok w złym kierunku jeśli smaży na czymś innym niż olej kokosowy, smalec czy masło klarowane. Akurat te tłuszcze nadają się jako jedyne do wyższej temperatury
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Bow1, a co sądzisz o tłuszczu kakaowym zawartym w gorzkiej czekoladzie dobrej jakości (bez dodatku E476)?
Czy ma jakieś dobre właściwości na organizm? Często jem sobie kostkę lub dwie do kawy.
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
Czy ma jakieś dobre właściwości na organizm? Często jem sobie kostkę lub dwie do kawy.
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
Ostatnio zauważyłem w sklepie ekologiczny olej palmowy nierafinowany, tłoczony na zimno.
Zwrócił moją uwagę kolor, tj. bardzo intensywny pomarańczowy.
Spojrzałem na skład i ma niecałe 50g kwasów tłuszczowych nasyconych, więc do smażenia raczej odpada.
Czy do czegoś innego to coś się nadaje?
Zwrócił moją uwagę kolor, tj. bardzo intensywny pomarańczowy.
Spojrzałem na skład i ma niecałe 50g kwasów tłuszczowych nasyconych, więc do smażenia raczej odpada.
Czy do czegoś innego to coś się nadaje?
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
bonifacy pisze:Czy do czegoś innego to coś się nadaje?
Jasne, że się nadaje. To doskonały olej do smarowania zawiasów. Jak drzwi do łazienki skrzypią to zastosuj ten olej jest doskonały w tej roli.
Olej palmowy jest przekleństwem współczesnego człowieka. Azjaci go nie jedzą ale białym sprzedają.
Dobrze się bawię.
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
I w zasadzie tyle chciałem wiedzieć, dzięki.
Szkoda tylko potencjalnych klientów, bo na pewno ktoś się na to nadzieje:
- stoi w dziale BIO wielkiego hipermarketu
- cena dość atrakcyjna,
- rzucający się w oczy kolor hmm marchewki,
- ładna etykieta z mini-książeczką z pożytecznymi informacjami.
Ale to nie pierwszy i nie ostatni raz jak coś jest ładnie zapakowane a jest totalnym badziewiem.
Kto to dopuszcza jako żywność?
Szkoda tylko potencjalnych klientów, bo na pewno ktoś się na to nadzieje:
- stoi w dziale BIO wielkiego hipermarketu
- cena dość atrakcyjna,
- rzucający się w oczy kolor hmm marchewki,
- ładna etykieta z mini-książeczką z pożytecznymi informacjami.
Ale to nie pierwszy i nie ostatni raz jak coś jest ładnie zapakowane a jest totalnym badziewiem.
Kto to dopuszcza jako żywność?
Re: Tłuszcze w kuchni - Na czym smażyć? Czym polewać?
bonifacy pisze:Kto to dopuszcza jako żywność?
Taki problem jest nie tylko w Polsce.
Syntetyczny miód, syntetyczny olej kokosowy, syntetyczny syrop z agawy i wiele innych produktów spożywczych. Np w USA wiele osób zrujnowało sobie zdrowie syntetycznym syropem z agawy produkowanym w Chinach oraz miodem z Chin i Indii.
Teraz tylko patrzeć jak ludzie zrujnują sobie zdrowie rzekomym olejem kokosowym. To tylko kwestia czasu.
Ludzie kupują np spirulinę, która jest wyjątkowo toksyczna. Przecież są to cyjanobakterie inaczej sinice. Spirulina/cyjanobakterie/sinice zawierają neurotoksyny a mimo to ludzie kupują i się trują. Pytam się, jak temu zaradzić?
Podobnie jest z chlorellą, która jest nieco mniej toksyczna ale również zdrowiu nie służy.
Dobrze się bawię.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości