Zdecydowana większość ludzi nie zna składników pożywienia i ich wpływu na zdrowie. Nie uczą tego w szkołach . Ludzie czerpią wiedzę z kolorowych gazet, radia, telewizji, internetu, gdzie wypowiadają się różni specjaliści, profesorowie, autorytety wiedzący najlepiej. Czasem nawet kształcą oni lekarzy i innych specjalistów od żywienia. Nawet ci nieliczni,bardziej dociekliwi Kowalscy są zdezorientowani, bo prawdy zmieniają się w zależności od różnych czynników. 24.03.2017 w radiu tok fm wypowiadał się specjalista d/s żywności, kształcący przyszłych specjalistów i co stwierdził:
- najlepszym olejem na świecie jest olej rzepakowy rafinowany o wymarzonym stosunku omega 3 do 6. W tłoczonym na zimno jest zbyt dużo
szkodliwych substancji,
- olej kokosowy jest najgorszym tłuszczem , z niewiadowego powodu ostatnio bardzo modnym ,
- najlepszym i najzdrowszym tłuszczem do smarowania są margaryny pudełkowe,
- margaryny w kostkach są najlepsze do ciast, nadają też ciastu właściwą strukturę,
- margaryny nie zawierają żadnych tłuszczów trans,
- od masła można umrzeć na serce.
Nie wiem czy uda się odtworzyć ale wkleję linki:
http://audycje.tokfm.pl/podcast/Oliwa-w ... gier/47752http://audycje.tokfm.pl/podcast/Margary ... gier/47755I co może biedny Kowalski, który goniąc za chlebem nie ma czasu zastanowić się czym go posmaruje.