Po dłuższym stosowaniu ZKT chrom dla mnie nie jest już potrzebny.
No dobrze ale teraz coś ciekawego.
Olej kokosowy raz jeszcze.
Czy na temat produkcji gwoździ można napisać książkę o wadze np 650 stron?
To przecież gwoździarka i drut. Gwoździarka stuka kształtując łeb a następnie inna jej część kształtuje ostry koniec. Drut się przesuwa, a z drugiego końca wypadają gwoździe. Czy można napisać o tym kilkusetstronicową książkę?
Odpowiedź brzmi - można.
Dokładnie taka sytuacja jest z produkcją oleju kokosowego. Na temat jego produkcji można napisać książkę. Można mieć ogromną wiedzę o tym oleju ale też można go produkować nie mając kompletnie żadnej wiedzy.
Ale spokojnie , nie zamierzam raczyć Was kilkusetstronicowym opracowaniem zamiast tego przekażę Wam najistotniejsze informacje w maksymalnie skróconej i maksymalnie prostej formie.
Ten doskonały tłuszcz produkowany jest z kopry. Kopra to bielmo orzecha kokosowego. Surowiec ten może być suszony na słońcu, może być suszony na rusztach pod którymi rozpala się ogień i wreszcie ten najlepszy suszony jest gorącym powietrzem. Surowiec można kupić po 8zł/kg lub np po 14,50zł/kg.
Ten tani jest podwędzony, zabrudzony przez insekty, zjełczały, spleśniały. Droższy to częściowo biały lekko transparentny, czysty i aromatyczny.
Oczywiście zastosowałem koprę tą najwyższej jakości aby moja rodzina i przyjaciele mogli korzystać z dobrodziejstw najlepszego oleju kokosowego.
Zacząłem też zdobywać wiedzę na temat technologii przetwarzania surowca jak i produkcji samego oleju.
Okazało się, że sprytni Azjaci produkują z oleju kokosowego kwasy tłuszczowe MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). To bardzo cenne tłuszcze o których będę jeszcze pisał.
Podczas ekstrakcji oleju kokosowego izolują kwasy tłuszczowe C6, C8, C10 ale chociaż równie cenny C12 pozostaje w oleju gdyż trudna jest separacja tego kwasu tłuszczowego.
Co zrobić z resztkami poekstrakcyjnymi?
To żaden problem, trzeba je wlać do beczek 200 L i wysłać do krajów gdzie jest mała wiedza na ten temat, gdzie znajdą się handlarze gotowi te resztki kupić.
Wysyłają więc a handlarze - "producenci" wlewają to coś do słoików z pięknymi etykietami i sprzedają jako olej kokosowy.
To pierwsze niebezpieczeństwo.
Kolejne niebezpieczeństwo to produkcja oleju z podłej jakości surowca. Nawet w takiej sytuacji da się zarobić. Trzeba z tego spleśniałego i cuchnącego badziewia wytłoczyć olej a następnie poddać różnym procesom w tym rafinacji i mamy olej kokosowy rafinowany.
Następnym bardzo poważnym niebezpieczeństwem dla konsumenta jest surowiec siarkowany, wybielany itd. Olej z takiego surowca wydaje się wzrokowo ok jednak tak nie jest.
Na koniec zostawiłem największy problem którym są substancje stosowane przeciw jełczeniu tłuszczy. Jeżeli surowiec jest niskiej jakości a temperatura tłoczenia oraz inne parametry nieodpowiednie to trzeba produkt zabezpieczyć przed jełczeniem. Robi się to przy użyciu takich substancji jak np etoksykina.
Etoksykina stosowana np w paszach jest bardzo niebezpieczną neurotoksyną pokonującą barierę krew - mózg. Możecie się o niej czegoś dowiedzieć z filmu "Cała Prawda o Rybach".
Najlepszy moim zdaniem olej kokosowy będzie w oficjalnej sprzedaży pod koniec października. W sklepie internetowym kosztować będzie około 40 zł za słoik 800ml. Estetyczny słoik z klamrą i silikonową uszczelką. Olej w kolorze perłowym o strukturze kryształów rożnych rozmiarów.
Na etykiecie informacja (poparta specyfikacją), że surowiec użyty do produkcji nie zawiera siarki, a sam olej nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.
Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Dobrze się bawię.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
BardZo ciekawe to o czym PIszesz. Ktoś by pomyślał, że olej kokosowy to tylko rafinowany albo nie rafinowany ale to jest tylko wieszchołek góry o temacie oleju. Jak zwykle nieświadomego człowieka trują z każdej możliwej strony. Powodzenia w produkcji i czekamy na to cudo od CIebie.
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
[quote="Bow1"]
Problem pojawił się po rozpakowaniu jednego ze słoików. Olej kokosowy rzekomo na zimno tłoczony extra virgin miał jednolitą barwę jak smalec i nie tworzyły się w nim te marmurkowe perły czyli charakterystyczny wzór. Zapach kokosa był bardzo słaby.Po rozgrzaniu na patelni olej był mętny, a po rozgrzaniu męty zaczęły się barwić na brązowo. Moim zdaniem były to estry kwasów tłuszczowych.
Dziekuje za to info.Kupuje olej kokosowy dosc dlugo,w roznych miejscach i od roznych sprzedawcow-zaobserwowalem smazac na nierafinowanym,rowniez tym "bio",ze po roztopieniu na patelni,niektore robia sie metne a niektore szybko robia sie brazowe-jakby sie bardzo szybko palily.Po porzadnym schlodzeniu w lodowce zaobserwowalem,ze brak cytowanych klastrow "miodu"wlasnie skutkuje tym ,ze zachowuja sie one jak wyzej opisalem.
Problem pojawił się po rozpakowaniu jednego ze słoików. Olej kokosowy rzekomo na zimno tłoczony extra virgin miał jednolitą barwę jak smalec i nie tworzyły się w nim te marmurkowe perły czyli charakterystyczny wzór. Zapach kokosa był bardzo słaby.Po rozgrzaniu na patelni olej był mętny, a po rozgrzaniu męty zaczęły się barwić na brązowo. Moim zdaniem były to estry kwasów tłuszczowych.
Dziekuje za to info.Kupuje olej kokosowy dosc dlugo,w roznych miejscach i od roznych sprzedawcow-zaobserwowalem smazac na nierafinowanym,rowniez tym "bio",ze po roztopieniu na patelni,niektore robia sie metne a niektore szybko robia sie brazowe-jakby sie bardzo szybko palily.Po porzadnym schlodzeniu w lodowce zaobserwowalem,ze brak cytowanych klastrow "miodu"wlasnie skutkuje tym ,ze zachowuja sie one jak wyzej opisalem.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
O oleju kokosowym już dużo napisałem ale na innym forum dowiedziałem się, że niektóre tzw oleje kokosowe mogą nawet bardzo zaszkodzić. Np na forum DI http://davidicke.pl/forum/oleje-tloczon ... ml#p207076
Jadwiga55 zamieściła fotki pewnego oleju kokosowego. olej ten ze znaczkiem BIO na etykiecie strasznie zrujnował jej żołądek.
Jadwiga55 zamieściła fotki pewnego oleju kokosowego. olej ten ze znaczkiem BIO na etykiecie strasznie zrujnował jej żołądek.
Dobrze się bawię.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
cześć
Co myślicie o tym oleju TARGROCH OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY 900ML? Miał ktoś z nim do czynienia i czy warto, a może jednak w tej cenie kupić o mniejszej gramaturze BIO, chociażby ten BIO PLANETE OLEJ KOKOSOWY VIRGIN 400ML ?
Co myślicie o tym oleju TARGROCH OLEJ KOKOSOWY EXTRA VIRGIN TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY 900ML? Miał ktoś z nim do czynienia i czy warto, a może jednak w tej cenie kupić o mniejszej gramaturze BIO, chociażby ten BIO PLANETE OLEJ KOKOSOWY VIRGIN 400ML ?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2018, 6:04 przez Dawidoo98, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Poczytajcie o oleju kokosowym ze strony dr Różańskiego
http://rozanski.li/1253/tluszcz-olej-ko ... -tluszczw/
Czekam na Wasze opinie.
http://rozanski.li/1253/tluszcz-olej-ko ... -tluszczw/
Czekam na Wasze opinie.
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
co ten dr. Rózenski nawypisywał? jak go cenie za fajnie rzetelnie pisane przez siebie artykuły to tu w tym o oleju kokosowym całkiem dał dupy... wszystko na opak, większość nie prawda. Dosłownie jak bym czytał jakieś wypociny z jakiego rynsztokowego portalu internetowego.
Jest tyle wspaniałych publikacji o OK a tu ten takie kity wypisuje. Oczywiście czekamy na opinie twórcy OK Diamond
Jest tyle wspaniałych publikacji o OK a tu ten takie kity wypisuje. Oczywiście czekamy na opinie twórcy OK Diamond
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Dzis w info WP pani profesor z Harwardu pieprzy ze olej kokosowy jest do bani! Ktos to sluchal?
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Nie słyszałem ale przecież logiczne jest, że coś co jest doskonałym tłuszczem i ma w dziesiątkach badań potwierdzoną skuteczność znajdzie się jakiś gamoń co zaneguje i oczerni.
Nie przejmował bym się tym wcale. Poza tym WP to kiepskie źródło informacji z działu medycyny alternatywnej i dobrego żywienia.
Jedzmy OK na zdrowie...
Nie przejmował bym się tym wcale. Poza tym WP to kiepskie źródło informacji z działu medycyny alternatywnej i dobrego żywienia.
Jedzmy OK na zdrowie...
Lekarze przepisują leki o, których mało wiedzą, na choroby o których jeszcze mniej wiedzą- ludziom, o których NIC nie wiedzą !
Re: Olej kokosowy, rafinowany czy nierafinowany ?.
Oczywiscie ze sie nie przejelam a z jakich jeszcze korzystasz zrodel za wyjatkiem Bogusiowych ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości