Uwaga, spirulina i chlorella
: 30 sty 2017, 8:42
W spirulinie, czyli sinicy znajduje się
Neurotoksyna beta-N-methylamino-L-alanine, nieaktywna B12 która zaśmieca i kumulując się staje się toksyczna - cyjanokobalamina dla osób z nieaktywnym genem MTHFR jest zabójcza.
Kobieta w ciąży jedząca spirulinę naraża dziecko na hiperkalcemię. Spirulina często bywa zanieczyszczona neurotoksyną anatoxin-a, która uszkadza wątrobę. Spirulina powoduje też katabolizm, czyli rozpad mięśni, co prowadzi do wielu poważnych powikłań.
To kilka jej "zdrowotnych" właściwości. Jest sprzedawana, bo łatwo i tanio się ją produkuje, jest zielona, kojarzy się z naturą. No tak ale muchomory raczej omijamy. S
Chlorella jest mniej zabójcza, ale też do kitu.
Wszystko to tylko kasa, kasa i kasa. Tania jest jej produkcja na polach ryżowych, więc gdzieś trzeba ją upchnąć.
Wcześniej Chińczycy uprawiali te glony jedynie jako nawóz wzbogacający glebę w azot, a teraz jak widać znaleźli bardziej dochodowe przeznaczenie.
Nie dajcie się nabrać i powiedzcie innym.
Neurotoksyna beta-N-methylamino-L-alanine, nieaktywna B12 która zaśmieca i kumulując się staje się toksyczna - cyjanokobalamina dla osób z nieaktywnym genem MTHFR jest zabójcza.
Kobieta w ciąży jedząca spirulinę naraża dziecko na hiperkalcemię. Spirulina często bywa zanieczyszczona neurotoksyną anatoxin-a, która uszkadza wątrobę. Spirulina powoduje też katabolizm, czyli rozpad mięśni, co prowadzi do wielu poważnych powikłań.
To kilka jej "zdrowotnych" właściwości. Jest sprzedawana, bo łatwo i tanio się ją produkuje, jest zielona, kojarzy się z naturą. No tak ale muchomory raczej omijamy. S
Chlorella jest mniej zabójcza, ale też do kitu.
Wszystko to tylko kasa, kasa i kasa. Tania jest jej produkcja na polach ryżowych, więc gdzieś trzeba ją upchnąć.
Wcześniej Chińczycy uprawiali te glony jedynie jako nawóz wzbogacający glebę w azot, a teraz jak widać znaleźli bardziej dochodowe przeznaczenie.
Nie dajcie się nabrać i powiedzcie innym.