Banany
: 27 paź 2017, 7:09
Banany to niby owoce jak każde inne.
Stały się tak powszechnym, niedrogim produktem spożywczym,
że często zapominamy skąd pochodzą i jak do nas trafiają.
Dużo osòb nie zdaje sobie sprawy jak wielkim stały się zagrożeniem dla zdrowia ,
i jakie związane są z nimi różnorodne problemy środowiskowe, gospodarcze, społeczne a nawet i polityczne
Banany produkowane są w klimacie tropikalnym na całym świecie, od Meksyku po Brazylię, z Filipin do Madagaskaru.
W większości banany uprawiane na handel rosną na plantacjach do 100 kilometrów kwadratowych.
Istnieje ponad 300 gatunków bananów, ale tylko jeden uprawiany jest na handel międzynarodowy: Cavendish
Owoce zbierane są zielone, w dużych pęczkach, które mogą ważyć do 80 kilogramów
Następnie przenoszone są do pakowni i segregowane ,przemywane, owijane i pakowane.
Narzucane wysokie normy estetyki wyglądu banana przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska ,
wszystkie te ktòre tych norm nie spełniają są wyrzucane( 30 - 40% )
W celu zaspokojenia zapotrzebowania estetycznego wyglądu banana ,stosuje się ponad 400 rodzajów chemikaliów agrochemicznych.
W rzeczywistości podczas produkcji wykorzystuje się więcej substancji chemicznych niż w przypadku innych roślin,
( z wyjątkiem bawełny)
substancje te są wielkim zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Owady stają się odporne na wiele z tych pestycydów, dlatego potrzebne są silniejsze, bardziej toksyczne chemikalia.
Te chemiczne trucizny wpływają na ssaki, ptaki i rośliny, a różnorodność biologiczna obszaru szybko zanika.
Stosowanie pestycydów w dużym stopniu powoduje niewyobrażalne problemy.Pestycydy niszczą również możliwość wzrostu gatunków roślinnych pionierów, a obszar umiera.
Ponadto banany są uprawiane jako mono-kultura, co oznacza, że wszystkie banany na plantacji są genetycznie identyczne( GMO).Pomimo tego, że uprawa ta jest łatwa , banany te stają przed zwiększonym ryzykiem powstawania jednego rodzaju grzybów lub chorob
Aby temu zapobiec, stosuje się jeszcze więcej chemikaliów.
Szacuje się, że rozpryskiwane jest 30 kilogramów pestycydów rocznie na hektar rocznie
Gdy owoce dojdą do kraju przeznaczenia, sztucznie dojrzewają w magazynach,
natryskuje się je chemikaliami tak zwanym etylenem w dokładnie kontrolowanych temperaturach.
Następnie są przekazywane (zwykle drogą lub kolejami) do sprzedawców detalicznych i hurtowników
Mimo że w celu zmniejszenia tych problemów powstały międzynarodowe normy środowiskowe, wiele firm nie stosuje się do nich
W rezultacie istnieje wiele organizacji pozarządowych działających na rzecz poprawy przemysłu bananowego.
Ważna brytyjska organizacja pozarządowa o nazwie Banana Link (http://www.bananalink.org.uk)to super zrodlo informacyjne
Największym wyzwaniem, przed którymi stoją organizacje pozarządowe, jest zmiana zasad WTO, tak aby kraje importujące nie mogły już kupować od krajów, które nie przestrzegają międzynarodowych standardów, które zostały ogłoszone na konferencjach bananowych.
Rozwiązaniem byłyby banany organiczne.
Niestety, organiczne obecnie stanowią zaledwie mały procent globalnego eksportu bananów
Stały się tak powszechnym, niedrogim produktem spożywczym,
że często zapominamy skąd pochodzą i jak do nas trafiają.
Dużo osòb nie zdaje sobie sprawy jak wielkim stały się zagrożeniem dla zdrowia ,
i jakie związane są z nimi różnorodne problemy środowiskowe, gospodarcze, społeczne a nawet i polityczne
Banany produkowane są w klimacie tropikalnym na całym świecie, od Meksyku po Brazylię, z Filipin do Madagaskaru.
W większości banany uprawiane na handel rosną na plantacjach do 100 kilometrów kwadratowych.
Istnieje ponad 300 gatunków bananów, ale tylko jeden uprawiany jest na handel międzynarodowy: Cavendish
Owoce zbierane są zielone, w dużych pęczkach, które mogą ważyć do 80 kilogramów
Następnie przenoszone są do pakowni i segregowane ,przemywane, owijane i pakowane.
Narzucane wysokie normy estetyki wyglądu banana przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska ,
wszystkie te ktòre tych norm nie spełniają są wyrzucane( 30 - 40% )
W celu zaspokojenia zapotrzebowania estetycznego wyglądu banana ,stosuje się ponad 400 rodzajów chemikaliów agrochemicznych.
W rzeczywistości podczas produkcji wykorzystuje się więcej substancji chemicznych niż w przypadku innych roślin,
( z wyjątkiem bawełny)
substancje te są wielkim zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Owady stają się odporne na wiele z tych pestycydów, dlatego potrzebne są silniejsze, bardziej toksyczne chemikalia.
Te chemiczne trucizny wpływają na ssaki, ptaki i rośliny, a różnorodność biologiczna obszaru szybko zanika.
Stosowanie pestycydów w dużym stopniu powoduje niewyobrażalne problemy.Pestycydy niszczą również możliwość wzrostu gatunków roślinnych pionierów, a obszar umiera.
Ponadto banany są uprawiane jako mono-kultura, co oznacza, że wszystkie banany na plantacji są genetycznie identyczne( GMO).Pomimo tego, że uprawa ta jest łatwa , banany te stają przed zwiększonym ryzykiem powstawania jednego rodzaju grzybów lub chorob
Aby temu zapobiec, stosuje się jeszcze więcej chemikaliów.
Szacuje się, że rozpryskiwane jest 30 kilogramów pestycydów rocznie na hektar rocznie
Gdy owoce dojdą do kraju przeznaczenia, sztucznie dojrzewają w magazynach,
natryskuje się je chemikaliami tak zwanym etylenem w dokładnie kontrolowanych temperaturach.
Następnie są przekazywane (zwykle drogą lub kolejami) do sprzedawców detalicznych i hurtowników
Mimo że w celu zmniejszenia tych problemów powstały międzynarodowe normy środowiskowe, wiele firm nie stosuje się do nich
W rezultacie istnieje wiele organizacji pozarządowych działających na rzecz poprawy przemysłu bananowego.
Ważna brytyjska organizacja pozarządowa o nazwie Banana Link (http://www.bananalink.org.uk)to super zrodlo informacyjne
Największym wyzwaniem, przed którymi stoją organizacje pozarządowe, jest zmiana zasad WTO, tak aby kraje importujące nie mogły już kupować od krajów, które nie przestrzegają międzynarodowych standardów, które zostały ogłoszone na konferencjach bananowych.
Rozwiązaniem byłyby banany organiczne.
Niestety, organiczne obecnie stanowią zaledwie mały procent globalnego eksportu bananów