Woda kokosowa - zawiera ona związki organiczne, które pomagają nawilżyć i utrzymać ciało w odpowiedniej temperaturze.
Woda z młodego kokosa dostarcza do organizmu odpowiednich składników odżywczych i tlenu do komórek, wzmacnia układ immunologiczny, oczyszcza przewód pokarmowy, zrównoważa pH i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, zwiększa słabe krążenie, pomaga nerkom. Hawajczycy nazywają wodę z kokosa „rosą z nieba” ze względu na jej zdrowe właściwości.
Bogata jest szczególnie w witaminy z grupy B, minerały takie jak: cynk, selen, jod, siarkę, mangan. Jest źródłem elektrolitów i soli naturalnych, zwłaszcza potasu i magnezu co reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie, zmniejsza się tworzenie zbędnej płytki krwi. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza obrzęki rąk i stóp, zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi, rozpuszcza kamienie nerkowe, poprawia gojenie się ran, elastyczność skóry, wygładza zmarszczki, usuwa starcze plamy.
Świeża woda kokosowa jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych elektrolitów i może być stosowana w celu zapobiegania odwodnieniu. Woda kokosowa zawiera pięć elektrolitów jakie potrzebuje nasz organizm.
Potas – reguluje bicie serca, pracę mięśni.
Sód – potrzebny do pracy komórek.
Fosfor – potrzebny kościom.
Wapń – do wzmocnienia kości.
Magnez łącznie z wapniem potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Woda kokosowa ma podobny skład do osocza krwi, może być podawana dożylnie do krwiobiegu. Zawiera jeszcze jeden bardzo ważny składnik: cytokininy. Komórki leczone cytokininami nie ulegają zwyrodnieniu, zmniejszają ryzyko chorób degeneracyjnych związanych ze starzeniem. Woda kokosowa jest najbogatszym żywieniowym źródłem cytokinin.